Λάρισα

Κόκκαλης με Λαρισαίους συνεταιριστές: Λιγότερο γραφειοκρατικό το νέο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης

Με εφ’ όλης της ύλης ατζέντα για καίρια προβλήματα του πρωτογενούς τομέα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείου του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας “η Νέα Ένωση” κ. Φ. Παπαδόπουλο, τον Αντιπρόεδρο κ. Γ. Καραΐσκο και τον Γραμματέα κ. Γ. Βαρδούλη. Συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φ. Κουρεμπές, συνεργάτης του Υπουργού κ. Β. Αποστόλου και υπηρεσιακοί παράγοντες,

Ο Πρόεδρος έθεσε διάφορα ζητήματα όπως η βιωσιμότητα του ΑΣ με βάση το νέο νόμο πλαίσιο και των Ομάδων Παραγωγών, η επιστροφή του βοηθήματος πετρελαίου και η επιστροφή ΦΠΑ. Ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της διαδικασίας των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ των πληγέντων καλλιεργειών της περιοχής και ειδικότερα της βιομηχανικής τομάτας και για το νέο πρόγραμμα  Νιτρορύπανσης του ΠΑΑ 2014-2020.

Ο Υφυπουργός κ. Β. Κόκκαλης, τόνισε το σημαντικό έργο που καλείται να επιτελέσει ο Συνεταιρισμός στην ενημέρωση των αγροτών, στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας και συνεχάρη το νέο Πρόεδρο για την προσπάθεια που καταβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Δήλωσε πως ζητούμενο της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, είναι η συνεργασία με φορείς που εκπροσωπούν τον αγροτικό κόσμο για την επίλυση θεμάτων και ενημέρωση τους από θεσμικά όργανα.

Σε ότι αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι η Υπουργική Απόφαση του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020 που περιλαμβάνει τη δράση «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», δημοσιεύτηκε 18.09.2017 και αναμένεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι του ΥπΑΑΤ απάντησαν εκτενώς σε ερωτήματα που τέθηκαν. Ενημέρωσαν πως το νέο πρόγραμμα Νιτρορύπανσης είναι λιγότερο γραφειοκρατικό, αφού δεν απαιτείται πια 5ετές συμφωνητικό και η προσκόμιση λοιπών παραστατικών, παρά μόνο η αίτηση που θα συμπληρώνεται από τους ίδιους ηλεκτρονικά, αφού τα στοιχεία αντλούνται από τη δήλωση του ΟΣΔΕ. Δεσμεύεται για την 5ετία το αγροτεμάχιο και όχι ο παραγωγός με ετήσιο συμφωνητικό που προσκομίζεται στο ΟΣΔΕ και επιλέξιμα αγροτεμάχια για το πρόγραμμα, είναι όσα δηλώθηκαν ως ποτιστικά στη ΕΑΕ 2017. Η δέσμευση της αμειψισποράς κυμαίνεται από 30% έως 90% και της αγρανάπαυσης από 30% έως 50% της εκμετάλλευσης. Για τους δικαιούχους που είναι υπόχρεοι της πρακτικής «πρασινίσματος» αναφέρονται στην ΥΑ τρόποι υπολογισμού του ποσοστού ενίσχυσης, ώστε να μην προκύπτει διπλή χρηματοδότηση για το 5% της έκτασης που είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν.

Στην πρόσφατη τροποποίηση της ΥΑ για τις Ομάδες Παραγωγών ο Υφυπουργός ζήτησε και αναφέρεται ρητά ότι «το βαμβάκι αποτελεί προϊόν για το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών».

Για το θέμα των αποζημιώσεων ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε πως η διαδικασία προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σύντομα θα ανακοινωθούν τα πορίσματα των ελέγχων.

Οι εκπρόσωποι του Δ.Σ της Νέας Ένωσης ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον κ. Β. Κόκκαλη για την άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για όλα τα προβλήματα που συζητήθηκαν.

Previous ArticleNext Article