Ελασσόνα

Κειμήλια ιστορικής αξίας δώρισε στο Αστυνομικό Μουσείο το Α.Τ. Ελασσόνας

Το Αστυνομικό μας Μουσείο επισκέφθηκαν ο Αστυνόμος Α΄ Πέτρος Μουταφίδης, Διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας και οι Αρχιφύλακες Αθανάσιος Ντούμας και Ιωάννης Τριανταφύλλου, οι οποίοι δώρισαν κειμήλια αξίας και ιστορικής μνήμης.

Ανάμεσα στα αντικείμενα ξεχωρίζουν δύο επίσημες στολές Ανθυπομοιράρχου της Ε.Β.Χ. δεκαετίας του 1920, μία φωτογραφία του Μοιράρχου Νικολάου ΜΠΑΜΠΑΛΗ, Διοικητή Χωροφυλακής Ελασσόνας, καθώς και ένα έγγραφο που συνέταξε ο  ίδιος και απέστειλε στις 19-02-1943 στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, στο Αρχηγείο της Χωροφυλακής και στο Ιταλικό Φρουραρχείο Ελασσόνος, με το οποίο κατήγγειλε τις θηριωδίες των Ιταλών Αξιωματικών και στρατιωτών σε βάρος 150 και πλέον αθώων πολιτών της κωμόπολης Δομενίκου και των χωριών Μυλόγουστα και Αμούρι, ως επίσης και τις πυρπολήσεις πέραν των 200 οικιών. Ο ανωτέρω Αξιωματικός μετά τις έγγραφες καταγγελίες του συνελήφθη από τους Ιταλούς και μετά τον εγκλεισμό του σε στρατόπεδο της Λάρισας μετήχθη στην Ιταλία και έκτοτε εξηφανίσθη.

Οι κάτοικοι της κωμόπολης Δομενίκου δεν ξεχνούν τη σφαγή που υπέστησαν από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής και τιμούν τη μνήμη των αθώων θυμάτων τους και τους απογόνους του Αξιωματικού της Χωροφυλακής Νικολάου ΜΠΑΜΠΑΛΗ.

Ο ιδρυτής του Μουσείου Δημήτριος Καλλιαντζής ευχαρίστησε θερμά τους επισκέπτες συναδέλφους, εκ των οποίων οι δύο πρώτοι φοίτησαν στη Σχολή Αστυφυλάκων Καρδίτσας και τους προσέφερε ως αντίδωρο ανάμεσα στα πολλά και ένα βιβλίο του τ. Νομάρχη Λάρισας Ιωάννη Γκότση με τίτλο: «Φλόγες στον Όλυμπο» (1945), στο οποίο εξιστορούνται τα φρικτά εγκλήματα των Ιταλών στους Νομούς Λάρισας και Ελασσόνας.

 

mde
Previous ArticleNext Article