Ελασσόνα

Κατσιαντώνης σε Τσακαλώτο: Προνοήστε για να μην “καούν” και οι πολίτες, μετά τη φωτιά στη Β’ Εφορία Λάρισας

“Πυροσβεστικά” μέσα διασφάλισης των πάσης φύσεως αρχείων, αλλά και παράτασης των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων του Νομού Λάρισας, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, αναφερόμενος στην καταστροφική φωτιά , που άφησε επί το πλείστον αποκαΐδια στη Β’ Εφορία Λάρισας.

“Ο αβέβαιος χρόνος που θα απαιτηθεί για την καταγραφή των ζημιών, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να… κάψει τους πολίτες”, επισημαίνει στον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Λάρισας, τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ενός επιχειρησιακού σχεδίου, όπου θα προβλέπονται, η επανεκτίμηση της ενοποίησης των δύο ΔΟΥ Λάρισας, σε μια περιοχή που πληθυσμιακά, είναι ο 5ος μεγαλύτερος στη χώρα, αλλά και ο σχολαστικός έλεγχος των κανόνων ασφαλείας και κατανομής του τεράστιου όγκου των σημαντικών αρχείων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φορολογικού αντικειμένου, σε μια περιοχή, με ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης ζητά από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρατείνει την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων του Νομού Λάρισας για τουλάχιστον έξι μήνες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξυπηρέτησή τους από τη μοναδική πλέον, λειτουργούσα Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην περιοχή.

Επισημαίνει επίσης την αναγκαιότητα του επανασχεδιασμού “επί χάρτου” της ψηφιοποίησης των αρχείων του “Κεφαλαίου” που αφορά γονικές παροχές και κληρονομιές, και που εν έτει 2018, εξακολουθεί να τηρείται χειρόγραφο, και προφανώς εκτεθειμένο σε κάθε μορφής κινδύνους.

Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας, Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Μια άνευ προηγουμένου καταστροφή βίωσε η πόλη της Λάρισας από τη βιβλική και με τραγικές συνέπειες πυρκαγιά στο κτίριο που στεγάζεται η Β’ Δ.Ο.Υ. Λάρισας, με το μέλλον να προοιωνίζεται αβέβαιο για την φορολογική αρχή και τους συναλλασσόμενους πολίτες, αφού θα απαιτηθεί προφανώς άγνωστος χρόνος, προκειμένου για την καταγραφή των ζημιών.

Μάλιστα, όπως με έκπληξη όλοι ακούσαμε από τα στόματα των αρμοδίων, η ζημία θα μπορούσε να είναι κυριολεκτικά καθολική, εάν η φωτιά είχε επεκταθεί και στο αρχείο του «Κεφαλαίου», στο οποίο εμπίπτουν οι γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ., το οποίο, εν έτει 2018, εξακολουθεί να τηρείται χειρόγραφο, δηλαδή χωρίς ψηφιοποιημένα αντίγραφα των σχετικών φυλασσομένων εγγράφων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται από κάθε μορφής κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένο.

Το δε γεγονός ότι επίκειτο στο άμεσο μέλλον η μεταφορά και συγχώνευση της Β’ Δ.Ο.Υ. με την Α’ Δ.Ο.Υ. του Νομού Λάρισας, η οποία (ενοποίηση), θεωρητικά, τεκμαίρεται ότι είχε σχεδιαστεί και προγραμματιστεί να γίνει με βάση συγκεκριμένο οργανωτικά επιχειρησιακό σχέδιο, καταδεικνύει ότι, τελικώς, τα προς μεταφορά αρχεία, σε κάθε περίπτωση, θα τελούσαν εκτεθειμένα σε πλείστους κινδύνους κατά τη φάση της μεταφοράς τους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την αδυναμία επανάκτησής τους.

Επειδή η «επόμενη μέρα» λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών στο Νομό Λάρισας απαιτεί όπως επανεξεταστεί και επανασχεδιαστεί «επί χάρτου» η όποια προσπάθεια συγχώνευσης των δύο Δ.Ο.Υ. του Νομού, ώστε να αποφευχθούν βιαστικές κινήσεις με απροσδιόριστα και αβέβαια αποτελέσματα, τα οποία θα έχουν προφανώς αρνητικές συνέπειες ως προς την επίτευξη των στόχων που προσδοκόνται. Ειδικότερα, επειδή επιβάλλεται να γίνει:

  • επανεκτίμηση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του Νομού Λάρισας, ο οποίος είναι ο 5ος μεγαλύτερος σε πληθυσμό Νομός της Επικράτειας, με ιδιαίτερη ποικιλομορφία δραστηριοτήτων και ποιοτικών χαρακτηριστικών (ανεπτυγμένος αγροτικός τομέας, εξαγωγικές επιχειρήσεις, κλπ), που καλύπτουν όλο το φάσμα του φορολογικού αντικειμένου,
  • σχολαστικός έλεγχος των κανόνων ασφαλείας που εφαρμόζονται προκειμένου για την τήρηση των πάσης φύσεως αρχείων (ηλεκτρονικών και έγχαρτων) των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών,
  • επανασχεδιασμός της κατανομής του όγκου εργασίας των υπηρεσιών,
  • επανεξέταση των δυνατοτήτων ορθολογικοποίησης και αποδοτικότερης αξιοποίησης των ανθρωπίνων πόρων και του χώρου, στον οποίο θα στεγαστεί ένας ενιαίος φορολογικός φορέας – μηχανισμός, εάν και εφόσον αυτό, τελικώς, είναι απαραίτητο και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα από την ενέργεια αυτή, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να επανασχεδιάσετε τον τρόπο λειτουργίας των Δ.Ο.Υ., ώστε να διασφαλιστεί στο ακέραιο η τήρηση των πάσης φύσεως αρχείων (ηλεκτρονικών και έγχαρτων), προκειμένου να μην τίθεται ζήτημα ανάκτησής τους σε περιπτώσεις καταστροφών από γεγονότα ανωτέρας βίας, όπως έγινε εν προκειμένω με την καταστροφική πυρκαγιά στη Β’ Δ.Ο.Υ. στο Νομό Λάρισας?
  2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τη σκοπιμότητα της συγχώνευσης των δύο Δ.Ο.Υ. στο Νομό Λάρισας, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των επελθουσών καταστροφών, προκειμένου να γίνει με ομαλότερο τρόπο η μετάβαση στο ενιαίο καθεστώς λειτουργίας και, σε κάθε περίπτωση, αφού επανασχεδιαστεί και επανεξεταστεί η κατανομή του όγκου εργασίας των υπηρεσιών από κάθε άποψη (και δη από πλευράς χωροταξικής κατανομής, ανθρωπίνων πόρων, εκτίμηση ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του Νομού Λάρισας, κλπ)?
  3. Προτίθεστε να παρατείνετε για τουλάχιστον έξι (6) μήνες τις προθεσμίες για τις φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων του Νομού Λάρισας, ώστε, κατά το μεταξύ διάστημα, να καταστεί λειτουργικά δυνατή  η καθημερινή τους εξυπηρέτηση από την, αναγκαστικώς μοναδική πλέον, λειτουργούσα Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία του Νομού Λάρισας?
Previous ArticleNext Article