Ελασσόνα

Κατσιαντώνης σε κυβέρνηση: Τα ακραία φαινόμενα της αδιαφορίας σας “πνίγουν” τους κατοίκους Αγιάς και Τεμπών

“Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά, που οι περιουσίες των κατοίκων Αγιάς και Τεμπών χάνονται μέσα στα λασπόνερα, και αντί να ακούσετε τις φωνές απόγνωσης τους, εσείς κωφεύετε και προσπαθείτε να τους κλείσετε τα στόματα με ψίχουλα για αντιπλημμυρικά έργα , που δε φτάνουν ούτε για να πάρουν ανάσα” επισημαίνει στην κυβέρνηση ο Βουλευτής Λάρισας Γιώργος Κατσιαντώνης.

Στην ερώτησή του προς τους Υπουργούς, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ο Βουλευτής Λάρισας κάνει λόγο για ένα κρατικό μηχανισμό που βρίσκεται σε χρόνιο… κώμα , με συνέπειες καταστροφικές για τους πολίτες που βλέπουν τους κόπους και τις θυσίες τους να βουλιάζουν στο βούρκο της… αδιαφορίας της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου  στους αρμόδιους Υπουργούς, με σχετική ερώτησή του ξανά στις 14 Φεβρουαρίου 2018, ζητώντας να ενεργοποιηθεί άμεσα ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές του Δήμου Αγιάς, των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων που επλήγησαν , από τις καταστροφικές πλημμύρες εκείνων των ημερών.

Η απάντηση που είχε λάβει τότε από τον Υπουργό Εσωτερικών, έκανε λόγο για απόφαση επιχορήγησης του ποσού των 300.000 ευρώ για τους πληγέντες, χρήματα που αποτελούν κυριολεκτικά “ψίχουλα” αφού μόνο ο Δήμαρχος Αγιάς τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αιτηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών ποσό 6.701.000€, για δε την αντιμετώπιση των “άμεσων και επιτακτικών αναγκών” συνολικό ποσό 1.868.000€.

Για δεύτερη συνεχή φορά ο Βουλευτής Λάρισας να εγκριθούν και να ενεργοποιηθούν τα κονδύλια, που έχουν αιτηθεί οι αρμόδιοι φορείς, για να ξεκινήσουν επιτέλους τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα και να αποκατασταθούν οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Θεωρεί επιβεβλημένο να χορηγηθεί άμεσα οικονομική ενίσχυση-χρηματοδότηση στους επιχειρηματίες, τους κατοίκους, και τους αγρότες που “χτυπήθηκαν” από την κακοκαιρία, αλλά και να τους δοθεί η απαιτούμενη παράταση στην πληρωμή των φορολογικών και οικονομικών υποχρεώσεων  τους.

Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας Γιώργου Κατσιαντώνη, έχει ως εξής:

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πνίγηκαν και θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και νερού πολλές περιοχές των Δήμων Αγιάς και Τεμπών του Νομού Λάρισας, οι οποίες επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις εκτεταμένες πλημμύρες. Αποτέλεσμα της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων, για τα οποία η Πολιτεία κωφεύει, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και παρακλήσεις κατοίκων, τοπικής αυτοδιοίκησης (Δημάρχων και Περιφέρειας) και επαγγελματιών της περιοχής, ήταν να καταστραφούν υποδομές που είτε είχαν γλιτώσει από το πέρασμα των χειμάρρων πριν λίγο καιρό, είτε με κόπους και θυσίες είχαν αποκαταστήσει οι κάτοικοι και οι Δήμοι, οι δε συνέπειες της σημερινής, επόμενης μέρας, φέρνουν στο φως μια καθολική σχεδόν καταστροφή σε υποδομές, οδικό και αποχετευτικό δίκτυο, σπαρτά, σπίτια, αγροτικές κατοικίες, κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες και επιχειρήσεις.

Επειδή ουδείς μπορεί «να τα βάλει» με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως η Πολιτεία απαιτείται, οφείλει και πρέπει να εγκρίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά μέτρα, για τα οποία, αν και αμφότεροι οι Δήμαρχοι έχουν αιτηθεί όπως εγκριθούν συγκεκριμένα κονδύλια, εν τούτοις το αρμόδιο Υπουργείο χορηγεί κυριολεκτικά «ψίχουλα» (χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος Αγιάς τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αιτηθεί για την αντιμετώπιση των επελθουσών ζημιών ποσό 6.701.000€, για δε την αντιμετώπιση των «άμεσων και επιτακτικών αναγκών», συνολικό ποσό 1.868.000€, εν τούτοις εγκρίθηκε χρηματοδότηση μόνον 300.000€, ως αναφέρεται σε απάντηση προηγούμενης ερώτησής μου με α/α 3507/14-2-2018, με ό, τι αυτό σημαίνει για τους λόγους για τους οποίους επήλθαν οι εκτεταμένες νεότερες ζημίες και καταστροφές).

Επειδή εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την αμέλεια και κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας ζητήματος, ως αναφέρεται ανωτέρω.

Επειδή η συγκεκριμένες περιοχές πλήττονται για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες από αντίστοιχα φαινόμενα.

Επειδή είναι επιβεβλημένη η άμεση κήρυξη των περιοχών Δήμων Αγιάς και Τεμπών σε κατάσταση έκτατης ανάγκης και η ενεργοποίηση του Κρατικού μηχανισμού υποστήριξης των κατοίκων της, ώστε να καταστεί εφικτή η, κατά το δυνατόν συντομότερη, επαναφορά των κατοίκων στην κανονικότητα, καθώς αφενός πρέπει να μην απολέσουν την αγροτική και κτηνοτροφική τους παραγωγή, αφετέρου δεν πρέπει να απολέσουν ούτε λεπτό χρόνου από την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Επειδή για την επαναλαμβανόμενη καταστροφή ευθύνεται αποκλειστικά η Πολιτεία και η Ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου, η οποία κωφεύει επί μακρόν στα αιτήματα των αρμοδίων φορέων, προκειμένου για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, την πλήρη και αποτελεσματική αποκατάσταση υποδομών, κλπ, για αυτό, δε ( και άλλως και όλως επικουρικώς σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για ζημιές που προκλήθηκαν λόγω  δυσμενών καιρικών φαινομένων που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας), επιβάλλεται η λήψη μέτρων ελάφρυνσης και υποστήριξής τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές, επαγγελματικές και οικογενειακές τους ανάγκες και υποχρεώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών του Νομού Λάρισας?
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε υποδομές των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, ως και οι ζημιές των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων που επλήγησαν?  Ειδικότερα, προτίθεστε να εγκρίνετε τα κονδύλια που αιτούνται οι αρμόδιοι φορείς (Δήμοι και Περιφέρεια) προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τα δέοντα αντιπλημμυρικά έργα και οι εν γένει απαιτούμενες εργασίες υποδομών και αποκατάστασης ζημιών τόσο των Δήμων όσο και των κατοίκων?
  3. Προτίθεστε να χορηγήσετε άμεσα οικονομική ενίσχυση –  χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των κατοίκων που επλήγησαν από τις πλημμύρες στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής?
  4. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα περί παράτασης της πληρωμής πάσης φύσεως φορολογικών και εν γένει οικονομικών υποχρεώσεων (προς το Ελληνικό Δημόσιο, Τράπεζες είτε αφορά σε δάνεια των Τραπεζών άμεσα, άλλως αποκλειστικά από κεφάλαια αυτών, είτε σε δάνεια που εκταμιεύθηκαν από τις Τράπεζες στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, Ασφαλιστικούς Φορείς, κλπ) για τους κατοίκους του Δήμου Αγιάς του Νομού Λάρισας?

 

 

Previous ArticleNext Article