Ελασσόνα

Κατσιαντώνης σε Κυβέρνηση: Οι πλημμύρες “βούλιαξαν” τον ανεπαρκή μηχανισμό της Πολιτείας στο Δήμο Αγιάς

Nα ενεργοποιηθεί άμεσα ο Κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε υποδομές του Δήμου Αγιάς, των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες ζητά με ερώτηση του προς τους Υπουργούς, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.

“Είναι επιβεβλημένη η άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό διάστημα από την κακοκαιρία” επισημαίνει ο Γιώργος Κατσιαντώνης στους αρμόδιους Υπουργούς, θεωρώντας κατεπείγουσα την ανάγκη της  “της ενεργοποίησης μέτρων υποστήριξης των κατοίκων της, με φοροελαφρύνσεις, οικονομικές ενισχύσεις και κοινωνική μέριμνα, ώστε να καταστεί εφικτή η, κατά το δυνατόν συντομότερη, επαναφορά των κατοίκων στην κανονικότητα, προκειμένου να μη χάσουν τη φετινή αγροτική και κτηνοτροφική τους παραγωγή, αλλά και να έχουν τα εφόδια για να προετοιμαστούν κατάλληλα και έγκαιρα για την επερχόμενη τουριστική περίοδο”.

Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Πρόσφατα πολλές περιοχές του Δήμου Αγιάς του Νομού Λάρισας επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις εκτεταμένες πλημμύρες, με συνέπεια την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή σε υποδομές, οδικό και αποχετευτικό δίκτυο, σπαρτά, σπίτια, αγροτικές κατοικίες, κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες και επιχειρήσεις.

Η θεομηνία είχε τέτοια ένταση και διάρκεια, σε σημείο να παρασυρθεί διερχόμενο όχημα (έχουμε ακόμη νωπές τις μνήμες από τις πρόσφατες απώλειες συμπολιτών μας στη Μάνδρα Αττικής…), ενώ ξηλώθηκε ολοκληρωτικά το οδόστρωμα στην παραλία του Αγιόκαμπου, με συνέπεια να αποκαλυφθεί ο υπόγειος διερχόμενος αγωγός ομβρίων υδάτων. Το όλο σκηνικό- θρίλερ, συνέθεσαν εικόνες με υπερχειλισμένα ρέματα, πλημμυρισμένα και «βουτηγμένα» στη λάσπη σπίτια, παρασυρμένα είδη οικοσκευής να «κολυμπούν» σε ορμητικούς χείμαρρους, καλλιέργειες θαμμένες σε τόνους λάσπης, ανθρώπους και ζώα να τρέχουν κυριολεκτικά να σωθούν από τη μήνη των φαινομένων…

Επειδή η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες από αντίστοιχα φαινόμενα.

Επειδή είναι επιβεβλημένη η άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτατης ανάγκης (ως σχετικώς αιτήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας) και η ενεργοποίηση του Κρατικού μηχανισμού υποστήριξης των κατοίκων της, ώστε να καταστεί εφικτή η, κατά το δυνατόν συντομότερη, επαναφορά των κατοίκων στην κανονικότητα, καθώς αφενός πρέπει να μην απολέσουν την αγροτική και κτηνοτροφική τους παραγωγή, αφετέρου πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και έγκαιρα για την επερχόμενη τουριστική περίοδο.

Επειδή, λόγω της καταστροφής ένεκα γεγονότος ανωτέρας βίας, επιβάλλεται η λήψη μέτρων ελάφρυνσης και υποστήριξής τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές, επαγγελματικές και οικογενειακές τους ανάγκες και υποχρεώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αγιάς?
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να ενεργοποιηθεί ο Κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε υποδομές του Δήμου Αγιάς, των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων που επλήγησαν? Ειδικότερα, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου:
  • για την άμεση καταγραφή, αποκατάσταση και αποζημίωση, μέσω οικονομικής ενίσχυσης –  χρηματοδότησης, των κατοίκων που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην περιοχή του Δήμου Αγιάς του Νομού Λάρισας, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής?
  • για την εκτίμηση και αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου και των τεχνικών έργων που υπέστησαν ζημιές, ώστε να μην κινδυνέψουν  στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών?
  1. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα περί παράτασης της πληρωμής πάσης φύσεως φορολογικών και εν γένει οικονομικών υποχρεώσεων (προς το Ελληνικό Δημόσιο, Τράπεζες είτε αφορά σε δάνεια των Τραπεζών άμεσα, άλλως αποκλειστικά από κεφάλαια αυτών, είτε σε δάνεια που εκταμιεύθηκαν από τις Τράπεζες στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, Ασφαλιστικούς Φορείς, κλπ) για τους κατοίκους του Δήμου Αγιάς του Νομού Λάρισας?
  2. Σε ποιες άλλες ενέργειες –  κίνητρα μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και εθνικών δράσεων θα εστιάσετε ώστε, μέσω της αξιοποίησης αυτών, οι κάτοικοι των ως άνω περιοχών θα μπορέσουν να επανενταχθούν σε άμεσο χρόνο σε κανονικούς ρυθμούς ζωής?

 

 

Previous ArticleNext Article