Λάρισα

Κέλλας: «Ικανοποιήστε άμεσα τα αιτήματα των κατοίκων του Λιβαδίου»

Το πρόβλημα της θέρμανσης των κατοίκων του Λιβαδίου Ελασσόνας φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, καταθέτοντας σχετική αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη.

«Μόλις 4.7 χωρικά καυσόξυλα, αντί για 12 που χρειάζεται μία μέση οικογένεια, θα λάβουν φέτος οι κάτοικοι του Λιβαδίου Ελασσόνας για τη θέρμανσή τους. Αυτό είναι απαράδεκτο και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα, για να λύσουν το πρόβλημα. Οι κάτοικοι των ορεινών όγκων της Πατρίδας μας είναι αντιμέτωποι 6 μήνες τον χρόνο με το χιόνι και τον πάγο. Η Πολιτεία δεν μπορεί να τους γυρίζει την ‘‘πλάτη’’ και να μένουν απροστάτευτοι. Τέτοια φαινόμενα οδηγούν την ελληνική περιφέρεια στον μαρασμό και την εξαθλίωση».

Τα ανωτέρω επισημαίνει ο Λαρισαίος πολιτικός, ζητώντας την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού και την ανάληψη ευθυνών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου.

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο Υπουργό και τους λοιπούς εμπλεκομένους κρατικούς φορείς, επισημαίνοντας το πρόβλημα της θέρμανσης των κατοίκων της Κοινότητας και ζητώντας:  «Α) Τη  μόνιμη χορήγηση τουλάχιστον 12 χωρικών καυσοξύλων, ετησίως, για κάθε δικαιούχο κάτοικο του Λιβαδίου. Β) Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με βάση το υψόμετρο του κάθε τόπου και όχι τον Νομό στον οποίο ανήκει».

Συγχρόνως, το Συμβούλιο τονίζει στην επιστολή του πως οι άμεσα αρμόδιες αρχές, δηλαδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και το Δασαρχείο Πιερίας έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα προ τριετίας. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Κοινότητας συνέχισαν να αντιμετωπίζουν την περιορισμένη χορήγηση καυσοξύλων, λαμβάνοντας μόλις 6 χωρικά καυσόξυλα, αντί για «12 που χρειάζεται μία μέση οικογένεια, για να θερμανθεί το χειμώνα», ενώ, φέτος, αναμένεται να λάβουν μόλις 4.7 χωρικά, «λόγω μειωμένων κρατικών πιστώσεων κατά 20.000 με 25.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι».  Παράλληλα, δε, σημειώνεται πως λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης «ίδιο με αυτό των χωριών του κάμπου», επειδή το Λιβάδι ανήκει στον Νομό Λάρισας. Επιπλέον, το Συμβούλιο υπογραμμίζει πως το Λιβάδι βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων και πως ζουν 2.500 κάτοικοι, εκ των οποίων «μεγάλο μέρος είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ με πολύ χαμηλό εισόδημα και αδυνατούν να προμηθευτούν καυσόξυλα από το εμπόριο ή να θερμανθούν με άλλο τρόπο».

 

Previous ArticleNext Article