Λάρισα

Κέλλας: ενέργειες άμεσα για αποζημιώσεις των καλλιεργητών δημητριακών

«Την ώρα που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου βρισκόταν στο κέντρο της Λάρισας, “φρουρούμενος” από διμοιρίες των ΜΑΤ, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Δήμο Κιλελέρ, εκατοντάδες καλλιεργητές δημητριακών οδηγούνται στην καταστροφή εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.

Καλώ τον κ. Αποστόλου, καταθέτοντας μάλιστα σχετική ερώτηση, να δρομολογήσει κάθε διαδικασία, ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι πληγέντες παραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ».

Σ’ αυτή τη δήλωση προχώρησε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, φέρνοντας στη Βουλή με ερώτησή του, τις μεγάλες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών δημητριακών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ από την παρατεταμένη ανομβρία, μετά και από ενημέρωση που είχε με σχετική επιστολή από τον Δημάρχο Κιλελέρ κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Μεγάλος προβληματισμός και έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις εκατοντάδων καλλιεργητών δημητριακών του Ν. Λάρισας, καθώς έναν μήνα πριν τον αλωνισμό, η παρατεταμένη ανομβρία έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Στο Δήμο Κιλελέρ, ειδικότερα – που έχει τη μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη γη στη χώρα με περίπου 700.000 στρέμματα, το 60 με 70% των οποίων είναι σπαρμένα με δημητριακά -, έχει σημειωθεί ιστορικό χαμηλό βροχοπτώσεων.

Σε επιστολή, μάλιστα, του Δημάρχου Κιλελέρ κ. Αθανασίου Νασιακόπουλου, η οποία μου κοινοποιήθηκε, περιγράφεται η οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργειών δημητριακών, αφού πρόκειται για ξερικά χωράφια, που “αρδεύονται”  από τη βροχή.

Επειδή οι ζημιές στις καλλιέργειες δημητριακών σε αρκετές περιοχές του Δήμου Κιλελέρ έχουν ξεπεράσει το 80% και στις υπόλοιπες πλησιάζουν το 50%.

Επειδή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις λόγω ανομβρίας.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δρομολογηθεί ειδική διαδικασία, για να υπάρξουν αποζημιώσεις από τον Οργανισμό για τους πληγέντες καλλιεργητές δημητριακών και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Previous ArticleNext Article