Ελασσόνα

«Θα πεθαίναμε» λένε οι ορειβάτες

«Θα πεθαίναμε από το κρύο, αν δεν μας βρίσκατε» είπαν οι δύο έμπειροι ορειβάτες που επί ώρες προσπαθούσαν αποπροσανατολισμένοι να βρουν το καταφύγιο του Αγ. Αντωνίου, στα 2.800 μέτρα στον Όλυμπο.

Κουρασμένοι και ψυχολογικά καταπονημένοι, μετά από ώρες περιπλάνησης στο κρύο, τη χαμηλή νέφωση που μηδένιζε την ορατότητα και την τοπική χιονοθύελλα οι δύο ορειβάτες τελικά κάλεσαν σε βοήθεια μέσω του ασυρμάτου. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που δέχθηκε την κλήση ειδοποίησε την Π.Υ και την 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας και η επιχείρηση εντοπισμού και κατάβασης των δύο ορειβατών ξεκίνησε.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο Λάμπρος Κίτσιος, διοικήτης της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, οι ομάδες κατάφεραν να φθάσουν στο καταφύγιο του Αγ.Αντωνίου στις 20.00, περίπου 3,5 ώρες μετά την αρχική κλήση των ορειβατών.
Αν και οι πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στο βουνό έλεγαν ότι επικρατεί ξαστεριά, ωστόσο φτάνοντας στο σημείο οι διασώστες διαπίστωσαν ότι τοπικά επικρατούσε χιονοθύελλα.
Οι ορειβάτες τελικά κατάφεραν, με ένα άνοιγμα του καιρού, να βρουν το καταφύγιο και περίμεναν εκεί τους διασώστες για να τους κατεβάσουν.
«Δεν θα βγάζαμε το βράδυ» αν δεν ερχόσασταν φέρεται να είπαν όταν τους αντίκρυσαν.

ert.gr

Previous ArticleNext Article