Λάρισα

Η παρουσίαση των ΕΠ.ΑΝ. ΕΚΚΙΝΗΤΩΝ Επιμελητηρίου Λάρισας

Παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο συνδυασμός ΕΠ.ΑΝ.ΕΚΚΙΝΗΣΗ – Επιμελητηρίου Λάρισας, από τον επικεφαλής κ. Δημήτριο Παπαλέξη.
Κατά της διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ο συνδυασμός όπως επίσης  οι θέσεις και οι δράσεις. Ο κ. Δημήτρης Παπαλέξης είπε τα εξής:

Σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου στην παρουσίαση του συνδυασμού μας ΕΠ.ΑΝ.ΕΚΚΙΝΗΣΗ.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος βλέποντας τόσους φίλους  επιχειρηματίες σήμερα εδώ.

Σε 10 μέρες ολοκληρώνεται μία μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε λίγοι φίλοι και σκεφτήκαμε ότι τα προβλήματα και οι ανησυχίες που αντιμετωπίζουμε στις επιχειρήσεις δεν πρέπει να τις αφήσουμε να τις διαχειρίζονται άλλοι. Έχουμε κουραστεί να ακούμε θεωρητικές προσεγγίσεις και μεγάλα λόγια για το αύριο του Επιμελητηρίου και κατ’ επέκταση για το μέλλον των επιχειρήσεων μας. Έχουμε κουραστεί να εξηγούμε στα μέλη γιατί πληρώνονται οι συνδρομές, έχουμε κουραστεί η φωνή του επιχειρηματία να μην είναι δυνατή.

FOTO2

Είμαι επίσης ευτυχής γιατί καταφέραμε να πείσουμε ανθρώπους με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά να ασχοληθούν με το Επιμελητήριο. Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων με την πλειοψηφία αυτών με ανώτερες σπουδές, πολυετή παρουσία των επιχειρήσεων τους στην αγορά και καταξιωμένους στον κλάδο τους αλλά και την τοπική κοινωνία. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την καθεμία και τον καθένα από σας για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε για να ηγηθώ της παράταξης και να την καθιερώσουμε στην συνείδηση του Λαρισαίου Επιχειρηματία.

Είμαι πεπεισμένος ότι ήδη ο μεγάλος θόρυβος που δημιουργήθηκε προεκλογικά με τα πολυάριθμα ψηφοδέλτια οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μας. Όταν εμφανίζεται κάτι νέο που προσπαθεί να ανατρέψει αντιλήψεις δεκαετιών σίγουρα θα ξεβολέψει ανθρώπους και νοοτροπίες. Επίσης νιώθω χαρούμενος που είδα και ότι και άλλοι συνδυασμοί υιοθετούν τις προτάσεις μας και τις παρουσιάζουν στο πρόγραμμα τους, ο στόχος είναι η αλλαγή της κουλτούρας στην διοίκηση του Θεσμού.

FOTO3

Σήμερα όμως δεν είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το παρελθόν, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μέλλον. Το μέλλον των επιχειρήσεων μας, το μέλλον μας στην πόλη που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, το μέλλον των παιδιών μας.

Το Επιμελητήριο είναι ένας από τους τρείς μεγαλύτερους θεσμικούς φορείς το νομού. Πρέπει να παράγει πολιτική, να προτείνει λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, να διεκδικεί με σοβαρότητα και με επιχειρήματα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Αλλά πέρα από αυτό το Επιμελητήριο πρέπει να είναι και opinion leader. Να καθοδηγεί την αγορά και να προβλέπει την αγορά. Να φέρει την υπεραξία μέσα στην Περιφερειακή ενότητα της Λάρισας και να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας.

Γι αυτό και θα ήθελα να σας παρουσιάσω τους βασικούς άξονες δράσεων του προγράμματος μας, το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι είναι κοστολογημένο, πλήρης και άμεσα εφαρμόσιμο.

1) Αλλαγή κουλτούρας- Νέες Υπηρεσίες

Αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της προσφοράς, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Επιμελητήριο στη νέα εποχή γενικότερα, δεδομένης της επικείμενης συνένωσης των Επιμελητηρίων (Καλλικρατικό Επιμελητήριο) και την δημιουργία νέων ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τα μέλη μας και την κοινωνία όπως:

  • Δωρεάν νομική και φορολογική υποστήριξη στα μέλη που έχουν ανάγκη
  • Στατιστική έρευνα και δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων της τοπικής αγοράς ανά τρίμηνο (π.χ. Δείκτη Καταναλωτή, μεταβολές οικονομικών μεγεθών αγοράς)
  • Δημιουργία τοπικής καταναλωτικής συνείδησης στα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω ειδικών παρουσιάσεων στα σχολεία αλλά και στο Επιμελητήριο με την χρήση cartoon animation και εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και tablets.
  • Δημιουργία πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης για την διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με θεματολογία που καλύπτει τις ανάγκες των μελών.
  • Γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων – διασύνδεσης. Όπου το κάθε μέλος μας μπορεί να αναζητήσει μία πληροφορία που θα του την παρέχουμε δωρεάν.

2) Μεγάλες Δράσεις

  • Δημιουργία συνεδριακού κέντρου σε συνεργασία με Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο Λαρισαίων, καλώ από αυτό το βήμα δημόσια τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Λαρισαίων να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου στην Λάρισα, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στις επιμελητηριακές εκλογές.
  • Ολόκληρη η χώρα μας έχει αποδώσει θέλοντας και μη τον τίτλο της πόλης του καφέ. Πρέπει την υπεραξία αυτήν να την κεφαλαιοποιήσουμε με την καθιέρωση του Coffee Fest στα πρότυπα της οργάνωσης του Οctober Fest, που θα αποτελέσει πραγματικά το γεγονός της Πόλης.
  • Δημιουργία μουσείου κέρινων ομοιωμάτων και ψηφιακής περιήγησης στην περιοχή του Ολύμπου που θα βασίζεται στην Ελληνική μυθολογία και τους δώδεκα Θεούς. Η επένδυση αυτή θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία μας και με συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και με αντίστοιχους φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, με στόχο την τόνωση της τοπικής αγοράς και την αύξηση του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.  Δεν μπορεί να παραμένει ανεκμετάλλευτο για τόσα χρόνια το μεγαλύτερο ελληνικό brand ο Όλυμπος.
  • Ενεργοποίηση του αεροδρομίου Λάρισας σε Cargo (εμπορευματικό αεροδρομίο) με το Επιμελητήριο Λάρισας συμμέτοχο.
  • Προσέλκυση παγκόσμιων επιχειρηματικών – αθλητικών – πολιτιστικών γεγονότων .  Συγκεκριμένο παράδειγμα αυτό της Πάτρας όπου εδώ και χρόνια διοργανώνουν με επιτυχία αγώνες παγκοσμίου πρωταθλήματος μηχανοκίνητων μέσα στην πόλη της Πάτρας προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες και απίστευτη διεθνή προβολή για την πόλη τους. 

 3) Δράσεις Καινοτομίας

Είναι γνωστό ότι ένας από τους κύριους μοχλούς της Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας είναι και η Καινοτομία. Καινοτομία, που βασίζεται στη συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Πρόγραμμα RIS3 της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Άμεση δημιουργία ενός Ανοιχτού Δικτύου Καινοτομίας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (Περιφέρεια, Σύνδεσμοι, Επιστημονικοί Φορείς κ.α.)

4) Δράσεις Στήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Εκπαίδευσης

  • Δημιουργία Μητρώου εθελοντών μεντόρων.
  • Δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων (startups)
  • Δημιουργία virtual θερμοκοιτίδας startup επιχειρήσεων και ειδική μεταχείριση αυτών με στήριξη νέων επενδύσεων με τη δημιουργία ειδικού γραφείου για την προσέλκυση κεφαλαίων (founds ,crown founding)
  • Δημιουργία διαγωνισμών ιδεών και καθιέρωση βραβείων Νεανικής επιχειρηματικότητας
  • Δημιουργία δομής εκπαίδευσης με έμφαση στα τεχνικά επαγγέλματα ΚΕΒΙΔΙΜ 2 ( τεχνική σχολή) .

5) Δράσεις Αγροδιατροφικού Τομέα

  • Δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
  • Δημιουργία Αγροτικού τμήματος Επιμελητηρίου με στόχο την αποτελεσματικότερη συνεργασία των συναφών κλάδων με τα ήδη υπάρχοντα τμήματα.
  • Δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με άλλους φορείς και την δημιουργία κέντρου logistics με έδρα την Λάρισα.
  • Δημιουργία σχεδίου marketing για τα τοπικά προϊόντα και προετοιμασία για την δομή Agromarketing
  • Συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων.

6) Δράσεις Τουρισμού-Εξαγωγών

  • Δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου υποστήριξης των Εξαγωγών και του τουριστικού προϊόντος, λειτουργώντας ως ο διαμεσολαβητής των ξένων αγορών με τις τοπικές επιχειρήσεις. Η αμοιβή του γραφείου θα προέρχεται από μέρος των πωλήσεων.
  • Δημιουργία τομεακών Clusters
  • Ενεργοποίηση του Δικτύου Πρεσβειών

7) Δράσεις στήριξης τοπικής αγοράς

  • Παρεμβάσεις για την στήριξη της τοπικής αγοράς
  • Δημιουργία καινοτόμων δράσεων-εκδηλώσεων ανά οδό στην πόλη της Λάρισας και των υπόλοιπων δήμων.
  • Δημιουργία δράσεων θεματικού τουρισμού στα παράλια του Νομού Λάρισας με σκοπό την προσέλκυση τουριστών σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και φορείς.
  • Στήριξη δράσεων που αφορούν τα τοπικά προϊόντα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων- Δήμο Κιλελέρ (χαλβάς, αγροτικά προϊόντα)
  • Καινοτόμες δράσεις προβολής σε πανελλήνιο επίπεδο των αγροδιατροφικών προϊόντων (κρασί, τσίπουρο, τυροκομικά προϊόντα κ.α.) που παράγονται στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας.
  • Αξιοποίηση της πλούσιας παράδοσης του Νομού Λάρισας και ενδυνάμωση της τοπικής φυσιογνωμίας. Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός θα πρέπει να αποτελέσει το υπόβαθρο για τον όποιο σχεδιασμό ενός καλύτερου «αύριο» για τις επιχειρήσεις μας.

Oι συνθήκες επιβάλλουν να δράσουμε όλοι μαζί, ακόμη και όταν έχουμε διαφορετική άποψη για κάποια θέματα οφείλουμε να τα συζητήσουμε, να εξαντλήσουμε τον διάλογο και να κρατήσουμε αυτά που συμφωνούμε γιατί στο κάτω κάτω είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν.

FOTO4

Απέναντι στην αδράνεια και στην στασιμότητα που επιφέρει η εποχή της κρίσης, οι ενεργοί Επιχειρηματίες – Επαγγελματίες της Λάρισας, κάθε κλάδου, ηλικίας, φύλου, οφείλουμε να συνενωθούμε και να αντιτάξουμε από κοινού τη ζωντάνια, τη δυναμικότητα, την επινοητικότητα και τη μαχητικότητα που μας χαρακτηρίζει.

Δεσμευόμαστε για διαφάνεια στην διαχείριση του φορέα, ίση μεταχείριση των μελών μας και ανοιχτό Επιμελητήριο σε όλους. Τέρμα οι συντεχνιακές συνωμοσίες, τέρμα οι καρέκλες των συμβούλων με τους παχυλούς μισθούς, τέρμα η αδιαφάνεια και οι κλειστές πόρτες. Για να μπορέσουμε να πάμε την οικονομία μπροστά και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επιχειρήσεις μας πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τα του οίκου μας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας εδώ σήμερα αλλά και για την προσοχή σας.

 

Previous ArticleNext Article