Λάρισα

«Ζητούμενο του συνεδρίου η διατύπωση μιας καινοτόμου, μεταρρυθμιστικής πολιτικής πρότασης»

«Πέρα από τα οργανωτικά, το σημαντικό από εδώ και πέρα όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής είναι η διατύπωση μιας νέας και καινοτόμου πολιτικής πρότασης, η οποία θα βάλει μπροστά τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και θα αρχίσει να τις συζητά. Τα τελευταία 3,4 χρόνια έχουμε σταματήσει να συζητάμε για το ποιες είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τις έχουμε «καταστείλει» από τη δημόσια συζήτηση. Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αναρριχηθεί στην εξουσία με λευκή επιταγή, χωρίς να βάζει τα αιτήματα της κοινωνίας και χωρίς να τα διαπραγματεύεται. Ζητούμενο είναι η διατύπωση μιας προοδευτικής πρότασης για την έξοδο από την κρίση. Αν δεν έχουμε την επαύριον του συνεδρίου, σαφή εικόνα για το τι επιδιώκουμε σαν πολιτικός χώρος και με ποιον τρόπο πιστεύουμε ότι πρέπει να βγει η χώρα από την κρίση και προς ποια κατεύθυνση, δεν θα έχουμε καταφέρει και πολλά», τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε συνέντευξή του στην «Φωνή της Ελλάδος» της ΕΡΑ.

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τα σενάρια πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών του Κινήματος Αλλαγής, επεσήμανε ότι «Η κλασσική ερώτηση, «με ποιον θα συνεργαστείτε», μας αδικεί. Είμαστε ένας χώρος που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην μεταπολίτευση με πράξεις και έργα. Δεν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις χωρίς προγραμματικές συμφωνίες. Όποιος θέλει, σε απλά ελληνικά, να κάνει 5 αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, πάνω σε ένα πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί είναι ευπρόσδεκτος. Δεν είναι απαραίτητο να πας ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Το πρόγραμμα που εκτελείται από το 2010, εμείς είμαστε που το φέραμε ως πολιτική πλατφόρμα στην Ελλάδα, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι το καταγγέλλανε για να έρθουν τελικά να το εφαρμόσουν. Οποίος θέλει μια Ελλάδα Ευρωπαϊκή, με σύγχρονους θεσμούς, αλλαγές στη Διοίκηση, στο Δημόσιο, στον τρόπο λειτουργίας της ιδιωτικής αγοράς, στη Δικαιοσύνη, είναι ευπρόσδεκτος να συνεργαστεί. Αν δεν κάνουμε ενός τέτοιου είδους συμφωνία στη χώρα και δεν αρχίσουμε να συγκλίνουμε πραγματικά μεταξύ μας δεν θα πάμε πουθενά. Το μοντέλο διακυβέρνησης της μεταπολίτευσης, όπου ο νικητής τα έπαιρνε όλα και έκανε ότι ήθελε, έχει χρεωκοπήσει. Μόνο συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συμφωνιών μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στον τρόπο άσκησης πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί το ίζημα της μεταπολίτευσης. Συμπυκνώνει όλες τις κακές πρακτικές στη χώρα: από το επικοινωνιακό επίπεδο μέχρι το επίπεδο των πελατειακών σχέσεων, οποιαδήποτε κακή πρακτική είχε αναπτυχθεί στη διάρκεια της μεταπολίτευσης εφαρμόζεται σήμερα με έναν τρόπο πανηγυρικό. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι η τελευταία αναλαμπή, ενός συστήματος το οποίο κατά τη γνώμη μου έχει χρεωκοπήσει. Αν δεν πάμε σε έναν καινούριο τρόπο πολιτικής λειτουργίας και αν δεν ανανεώσουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας, θα είμαστε καταδικασμένοι για πολλά χρόνια να σερνόμαστε σε ενός είδους καθαρτηρίου στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα μας κοστίσει ακόμα μια γενιά».

Previous ArticleNext Article