Ελασσόνα

Επιχορήγηση της ISOC προς το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η ομάδα του Sarantaporo.gr οικοδομεί τη σχέση της με το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό ISOC (Internet Society) σε διεθνείς και διαδικτυακές συναντήσεις, αλλά και με προσωπική επαφή με ανθρώπους του οργανισμού που επισκέφτηκαν το καλοκαίρι τη χώρα και την περιοχή μας. Από την αρχή αντιληφθήκαμε ότι με την ISOC μοιραζόμαστε πολλά κοινά στοιχεία του οράματός μας για ανοιχτές υποδομές και ελεύθερη πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες και τη γνώση και ότι το δίκτυο ανθρώπων και οργανισμών που διαθέτει είναι ένας χώρος στον οποίο το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Το Σεπτέμβριο του 2017 αποφασίσαμε να υποβάλουμε αίτηση στο πρόγραμμα χορηγιών της ISOC με τίτλο “Beyond the Net”, σε μια προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά στον οργανισμό και να επιδιώξουμε χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του κοινοτικού μας δικτύου. Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε ότι η πρότασή μας προκρίθηκε και θα έτσι η ISOC θα χρηματοδοτήσει την προσπάθειά μας με $30.000 την περίοδο 2018 – 2019. Αυτή η επιχορήγηση έρχεται σε μία συγκυρία όπου ήδη έχει ξεκινήσει ένας μετασχηματισμός του μοντέλου βιωσιμότητας του κοινοτικού μας δικτύου.

Το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr μεγαλώνει συνεχώς από το 2010 με αφετηρία το Σαράνταπορο και επέκταση σε ακόμη περισσότερα χωριά της περιοχής μας. Σήμερα είμαστε στην ευτυχή κατάσταση το δίκτυο να είναι τόσο εκτεταμένο που πλέον η λειτουργία του να μη δύναται να στηριχθεί μόνο σε εθελοντική δουλειά από τα μέλη της ομάδας πυρήνα του Sarantaporo.gr. Ως εκ τούτου οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζεται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και διαχείριση του δικτύου στο χωριό τους. Τους τελευταίους μήνες εργαζόμαστε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση για να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας, το οποίο θα εγγυάται την ποιότητα λειτουργίας του κοινοτικού δικτύου, τη συνεχή λειτουργία του, τη συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων και την ανοικτή πρόσβαση από όλους.

Previous ArticleNext Article