Ελασσόνα

«Επιτακτική ανάγκη η παράκαμψη της Ελασσόνας στην ΕΟ Λάρισας-Κοζάνης»

Η Εθνική Οδός Λάρισας-Κοζάνης (Ε65) αν και χρησιμοποιείται από πολλούς επαγγελματίες που  κινούνται προς τη Δυτική Μακεδονία, βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ειδικά από το κομμάτι της Ελασσόνας μέχρι την Κοζάνη. Είναι ένας δρόμος στενός, με ελλιπή σήμανση και ακατάλληλος για την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Αν και η βελτίωση του συγκεκριμένου κομματιού της Εθνικής Οδού έχει εξαγγελθεί από το 2010, μέχρι στιγμής το έργο είναι βαλτωμένο, με τη χρηματοδότηση να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στην υλοποίησή του.

Την ίδια στιγμή, όμως, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν κομμάτια αυτού του έργου, όπως η παράκαμψη της πόλης της Ελασσόνας, καθώς μεγάλα οχήματα αναγκάζονται να κινούνται εντός της πόλης της Ελασσόνας, με επιβάρυνση του οδικού δικτύου της πόλης, αυξημένο κίνδυνο για τους πολίτες και μεγάλες καθυστερήσεις για τους επαγγελματίες. Η κατασκευή ενός περιφερειακού δικτύου που θα παρακάμπτει την πόλη της Ελασσόνας είναι επιτακτική ανάγκη, όπως επίσης απαραίτητη είναι και η βελτίωση του οδικού δικτύου (διαπλάτυνση, σηματοδότηση κτλ) από την Ελασσόνα μέχρι την Κοζάνη και τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών πότε προβλέπεται να προχωρήσει η δημιουργία περιφερειακού οδικού δικτύου που θα παρακάμπτει την πόλη της Ελασσόνας, αν υπάρχουν και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες του συγκεκριμένου έργου και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να βελτιωθεί ο οδικός άξονας Λάρισας – Κοζάνης.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη η παράκαμψη της Ελασσόνας στην ΕΟ Λάρισας-Κοζάνης»

Κύριε Υπουργέ,

στην υπ’ αριθμ. 7454/20-07-2017 ερώτησή μου με θέμα «αναγκαία η εξεύρεση χρηματοδότησης για την επισκευή επικίνδυνων κακοτεχνιών του δρόμου Λάρισας _ Φαρσάλων» είχα αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ιδιαίτερα της περιοχής των Φαρσάλων, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από επαγγελματίες και ιδιώτες, που κινούνται προς Αθήνα, ως οικονομικότερη «οδός» σε σχέση με τον αυτοκινητόδρομο της εθνικής οδού.

Στην υπ’ αριθμ. 2097/26-7-2017 απάντησή σας, κύριε Υπουργέ, το μόνο που αναφέρεται είναι ότι βρίσκεται υπό εκπόνηση μελέτη «με τίτλο «Μελέτη Βελτίωσης της ΕΟ Λάρισας-Φαρσάλων» που αφορά στην εκπόνηση μελετών για τη βελτίωση (ή/και νέα χάραξη για την παράκαμψη των ενδιάμεσων οικισμών) της υφιστάμενης Εθνικής Οδού «Λάρισα-Φάρσαλα», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018.  Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για αναβάθμιση σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση ή για την απαραίτητη συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου, που σήμερα γίνεται αποσπασματικά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ολοκλήρωση της μελέτης είναι πράγματι κομβικής σημασίας, ωστόσο η εξεύρεση χρηματοδότησης αποτελεί το μείζον πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, καθώς πρόκειται για έργο με μεγάλο προϋπολογισμό.

Μάλιστα, η ίδια και –ίσως- χειρότερη εικόνα υπάρχει και σε άλλα σημεία του περιφερειακού οδικού δικτύου, όπως αυτό της Ελασσόνας – Κοζάνης, που αποτελεί την μόνη ουσιαστική επιλογή για όσους κινούνται προς τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Και αν το δίκτυο μέχρι την Ελασσόνα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, από την Ελασσόνα και μετά η εικόνα είναι απογοητευτική. Μεγάλα οχήματα αναγκάζονται να κινούνται εντός της πόλης της Ελασσόνας, με επιβάρυνση του οδικού δικτύου της πόλης, αυξημένο κίνδυνο για τους πολίτες και μεγάλες καθυστερήσεις για τους επαγγελματίες. Είναι απολύτως απαραίτητη η κατασκευή ενός περιφερειακού δικτύου που θα παρακάμπτει την πόλη της Ελασσόνας, όπως επίσης απαραίτητη είναι και η βελτίωση του οδικού δικτύου (διαπλάτυνση, σηματοδότηση κτλ) από την Ελασσόνα μέχρι την Κοζάνη και τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

Επειδή η αναβάθμιση του περιφερειακού οδικού δικτύου ενισχύει πρωτίστως την ασφάλεια των χρηστών,

 ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Πότε προβλέπεται να προχωρήσει η δημιουργία περιφερειακού οδικού δικτύου που θα παρακάμπτει την πόλη της Ελασσόνας;
  • Υπάρχουν, και αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες του συγκεκριμένου έργου;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε, ώστε να βελτιωθεί ο οδικός άξονας Λάρισας – Κοζάνης;

 Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

Previous ArticleNext Article