Λάρισα

Επιτέλους, καταργήστε τον φόρο στο κρασί

«Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο Κρασί, που εντελώς ασυλλόγιστα επιβλήθηκε από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στα Συνεταιριστικά Οινοποιεία και στην αγορά, χωρίς να αποφέρει τα οφέλη στα οποία προσδοκούσε το υπουργείο Οικονομικών από την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος με ερώτησή του ζητά την άμεση κατάργηση του φόρου.
Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «τις αρνητικές συνέπειες του ΕΦΚ στο κρασί μπόρεσα να διαπιστώσω και ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, αλλά και από σχετική επιστολή του Θεσσαλικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προς τον κ. Τσακαλώτο.
Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού, μετά την επιβολή του ΕΦΚ ανθεί το παραεμπόριο με το χύμα κρασί και τσίπουρο, υποβαθμίζεται η ποιότητα των προϊόντων με συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών, το δημόσιο χάνει έσοδα, ενώ ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Αλλά και στην επιστολή του από 27.7.17, ο ΣΘΕΒ, σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών του, με τις οποίες εξέφρασε την ανάγκη για άμεση αναστολή εφαρμογής του μέτρου, επανέρχεται αναφέροντας ότι «με την επιβολή φόρου 0,20 λεπτά ανά λίτρο στο κρασί, που αποσκοπούσε στην είσπραξη περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ από την Κυβέρνηση, αποδείχθηκε με στοιχεία ότι τελικά εισπράχθηκαν μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος να επιφέρει στον κλάδο επιπλέον οικονομική επιβάρυνση».
Επίσης, παρατίθενται μια σειρά από αρνητικές συνέπειες του ίδιου μέτρου όπως:
• Η τεράστια γραφειοκρατία που προκάλεσε η εφαρμογή του φόρου στους παραγωγούς και το σύστημα διακίνησης του κρασιού.
• Η αύξηση στο λαθρεμπόριο του οίνου, όπως πιστοποιούν οι έλεγχοι των συνεργείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Εκτιμάται πως σήμερα η παράνομη διακίνηση χύμα κρασιού αντιστοιχεί στο 70% της παραγόμενης ποσότητας.
Η κατάσταση αυτή επέφερε καίριο πλήγμα στη νομιμότητα της οινικής αγοράς, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση την πλειοψηφία των οινοποιητικών συνεταιρισμών αλλά και ιδιωτικών οινοποιείων.
Η όλη εικόνα αποδεικνύει το εντελώς λανθασμένο σκεπτικό της απόφασης για τον ΕΦΚ, την οποία άλλωστε παραδέχθηκε και ο κ. Τσίπρας, όταν ανήγγειλε την κατάργησή του. Ωστόσο, ο καιρός περνά και ήδη βρισκόμαστε στην εποχή του τρύγου, γεγονός που επιβάλει την επίσπευση της κατάργησης του ΕΦΚ. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα συσσωρεύσει επιπλέον αρνητικές συνέπειες στους παραγωγούς, που βρίσκονται ήδη σε δύσκολη θέση λόγω της υπερφορολόγησης, της δραματικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και της μείωσης της κατανάλωσης».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς: «λαμβάνοντας υπόψη την παταγώδη αποτυχία της επιβολής του μέτρου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, και τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στους παραγωγούς και στους συνεταιρισμούς, πότε επιτέλους, προτίθεσθε να καταργήσετε τον συγκεκριμένο φόρο;».

Previous ArticleNext Article