Ελασσόνα

Επίδομα 600 ευρώ σε κατοίκους ορεινών περιοχών του ν. Λάρισας

Επίδομα που φτάνει τα 600 ευρώ δικαιούνται και φέτος εκατοντάδες κάτοικοι 80 περίπου ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του ν. Λάρισας.

Η όλη διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος, που διατίθεται εφάπαξ βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων στους δικαιούχους, θα διεκπεραιωθεί και πάλι μέσω των ΚΕΠ των περιοχών τους με την αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας να διατηρεί μέχρι το τέλος του μήνα την αρμοδιότητα συγκέντρωσης, ελέγχου των αιτήσεων και των δικαιολογητικών που υποβάλλονται στα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών και της πληρωμής του βοηθήματος.

Πάντως αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι δικαιούχοι,  είναι ότι τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά πρέπει να τα καταθέσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου καθώς θεωρείται άγνωστο αν η σχετική αρμοδιότητα παραμείνει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις ή θα μεταφερθεί, όπως λέγεται, στον ΟΠΕΚΑ. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλαδας και η οποία εστάλη στους δήμους των περιφερειών επισημαίνεται ότι » με το άρθρο 61 παρ. 1 του ν.4554/2018 (ΦΕΚ Α΄130/18.07.2018) η προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν.4520/2018 (Α΄30) παρατάθηκε έως 30.10.2018. Ως εκ τούτου, η αρμοδιότητα για την εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών [άρθρο 27 του ν. 3016/2002 (Α΄110)], παραμένει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έως 30.10.2018″ .

Σε κάθε περίπτωση να θυμίσουμε πως το επίδομα αφορά σε κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών και δίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας, για να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος ερήμωσης των χωριών. Γι αυτό βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια» και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή. Ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο- αρχηγό της οικογένειας. Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν «οικογένεια»

Το ύψος του επιδόματος  που όπως προαναφέραμε ανέρχεται σε 600 ευρώ χορηγείται σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους κυμαίνεται από 3.000 – 4.700 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι στα ΚΕΠ οι δικαιούχοι είναι τα εξής:

* Αίτηση, στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του : ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, Α.Φ.Μ. και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.

* Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών- μελών της Ε.Ε.

* Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τράπεζας, όπου θα φαίνεται ευκρινώς το IBAN

* Βεβαίωση του δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου, από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή βάσει της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ που τροποποιήθηκε μερικά με την οδηγία 93/66/ΕΟΚ του 1993.

*  Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος Ε1, της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δηλαδή που έχει τα εισοδήματα του 2017.

* Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.

* Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

ΟΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ορεινές στο ν. Λάρισας είναι: Ανατολής, Ελάφου, Καρίτσας, Μεγαλοβρύσου, Μελιβοίας, Ποταμιάς, Σκήτης, Σκλήθρου, Σωτηρίτσης,  Βαλανίδας, Βερδικούσης, Γιαννωτών, Δρυμού, Καρυάς, Κοκκινοπηλού-Καλυβίων, Κρανέας (Δεσκάτης), Κρυόβρυσης, Λιβαδίου, Λουτρού, Άκρης, Ολυμπιάδος, Σαρανταπόρου, Σικαμινέας, Τσαπουρνιάς, Φλαμπούρου, Αμπελακίων, Παραποτάμου, Πουρναρίου, Σπηλιάς, Αργυροπουλείου, Γόννων (Οικισμός Ελαίας), Καλλιπεύκης, Κρανέας, Ραψάνης, Ροδιάς, Καλλιθέας, Σκοπιάς.

ΟΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες μειονεκτικές είναι: Δήμος Ελασσόνας, Αμουρίου, Βλαχογιαννίου, Βουβάλας, Γαλανόβρυσης, Γερανιών, Δαμασίου, Δολίχης, Δομένικου, Ευαγγελισμού, Καλλιθέας, Κεφαλόβρυσου, Κοκκινόγειου, Λόφου, Λυκουδίου, Μαγούλας , Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, Μεσοχωρίου, Μηλέας, Παλαιοκάστρου, Πραιτωρίου, Πυθίου, Στεφανοβούνου, Συκέας, Τσαριτσάνης, Δήμος Τυρνάβου (Οικισμός Πέρα Χώρα), Γερακίου, Δήμητρας, Μαρμαρίνης, Ελάτειας, Ευαγγελισμού, Τεμπών, Ιτέας,  Αγναντερής,  Αχιλλειου,  Διλοφου, Ερέτριας, Ναθρακίου, Νεράιδας, Γόννων.

Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article