Ελασσόνα

Δικαίωση Κατσιαντώνη οι δηλώσεις Αποστόλου περί κατάργησης φόρου στο κρασί

Διεκδίκησε με δυναμισμό και επιχειρήματα την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης…. και φαίνεται να δικαιώνεται, δια… στόματος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου αφού με πρόσφατες δηλώσεις…. παίρνει πίσω την άδικη φορολογία μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης με σχετική ερώτηση του πριν από ένα μήνα, και μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, είχε επισημάνει στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το οικονομικό “χτύπημα” που επέφερε η απαράδεκτη επιβολή του φόρου λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Ο προσφάτως επιβληθείς φόρος στο κρασί, 0,20 λεπτά ανά λίτρο, μόνον θετικά αποτελέσματα δεν έφερε για το ταμείου του Κράτους, αφού αποδεικνύεται ότι «στέφθηκε» από παταγώδη αποτυχία. Ειδικότερα, από της ψήφισής του, μέχρι και σήμερα, ουδέν θετικό αποτέλεσμα επήλθε, καθώς αφενός έχουν αυξηθεί τα κρούσματα λαθρεμπορίου του οίνου και αφετέρου, αντί για αύξηση των εσόδων από τον εν λόγω φόρο, όπως προσδοκούσε η Κυβέρνηση, τελικά ήλθε η διάψευση, αφού οι εισπράξεις από αυτόν δεν έπιασαν ούτε το 1/3 του τεθέντος στόχου. Ο εν λόγω φόρος απεδείχθη αναποτελεσματικός, αφού σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα (της τάξης των 55 εκατομμυρίων ευρώ), εν τέλει παρουσιάστηκε υστέρηση, με τον λογαριασμό να δείχνει ότι στα ταμεία μπήκαν μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ”.

Επισήμανε δε και στη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και με παραγωγούς…. ότι οι “τίτλοι τέλους” σε αυτό το βάναυσο φόρο, που έφτασε στο εξωφρενικό ποσό του 1.970.000 ευρώ από την 01/01.2016 που είναι σε ισχύ, πρέπει να μπουν τώρα που είναι σε διαδικασία ο τρύγος για να μη χαθεί οι χρονιά, κάτι που είχε απαιτήσει και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας ότι  “επίκειται στο άμεσο χρονικό διάστημα η έναρξη της περιόδου της συγκομιδής και του τρύγου, γεγονός που επιβάλλει την άμεση κατάργηση αυτού του αναποτελεσματικού μέτρου, πριν προκύψουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από την εφαρμογή του”.

Το επείγον της κατάστασης τόνισε και ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος που μαζί με το βουλευτή Λάρισας και τους αμπελουργούς έθεσαν θέμα επιβίωσης μετά και τις τελευταίες καταστροφές που έφερε το χαλάζι στις σοδειές τους.”Και καταστροφές…και φόρος… και λαθρεμπορία…. πάει πολύ….” δήλωσε στο Δ.Σ του Συνεταιρισμού και στους παραγωγούς ο Γιώργος Κατσιαντώνης, που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον Υπουργό…. για “εκτίναξη” της λαθρεμπορίας που είχε ως συνέπεια την παραπομπή της χώρας μας στο Ειδικό Δικαστήριο.

Γιώργος Κατσιαντώνης και Χρήστος Τσιτσιρίγγος μίλησαν επίσης για αυστηροποίηση των ελέγχων προκειμένου να μπει «φρένο» στην αλόγιστη και μη γνωστοποιημένη στους καταναλωτές χρήση του εισαγόμενου κρασιού εκθέτοντας σε ενδεχόμενο κίνδυνο την υγεία τους… αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και τα κίνητρα για ισχυρότερη κίνηση του τοπικού προϊόντος  στην εγχώρια και ξένη αγορά… Συμφώνησαν, ότι πρέπει να μπει τέλος στις αθρόες εισαγωγές φθηνών κρασιών χύμα, αμφιβόλου προελεύσεως που «βαφτίζονται» ελληνικά και… βγαίνουν στην αγορά για κατανάλωση.

Επισήμαναν ότι πρέπει να εκλείψει η “μαύρη” αγορά,  και ότι θα πρέπει να σταματήσει… η διάθεση της κυβέρνησης για “ξεπούλημα” άνευ όρων των Ελληνικών Παραδοσιακών Ποτών (τσίπουρο, τσικουδιά κλπ) με βάση τον υπό κατάρτιση Νέο Κοινοτικό Κανονισμό κάτι που είχε επισημάνει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Λάρισας, με ερώτηση του πριν ενάμιση μήνα λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ενδεικτικά και μόνον να αναλογιστεί η Πολιτική ηγεσία τις συνέπειες από την τυχόν εις ολόκληρον υιοθέτηση, χωρίς κόκκινες γραμμές από πλευράς μας, Κοινοτικής Οδηγίας, θα καταλάβει αμέσως ότι θα σημάνει αφενός αφανισμός των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων και αφετέρου απώλεια άνω του 70% των θέσεων εργασίας. Μάλιστα, τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), στα οποία αναφέρεται ότι το κομμάτι της εμφιάλωσης κατέχει το 80% των θέσεων εργασίας σε ένα μέσο αποστακτήριο, επιβεβαιώνουν την έντονη ανησυχία της ελληνικής ποτοποιίας”.

κρασί2 κρασί3 κρασί4

Previous ArticleNext Article