Λάρισα

Διακύρηξη της ΔΑΚΕ για τις εκλογές των καθηγητών Β/θμιας εκπαίδευσης

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 καλούμαστε να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας για το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ και να συμμετάσχουμε στη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΛΜΕ. Όσοι  υποψήφιοι εκλεγούν θα μεταφέρουν το σφυγμό του σχολείου που βιώνουν, τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί ,με τις πλέον αντίξοες συνθήκες, καθώς και την ολοένα αυξανόμενη απόγνωσή τους που πηγάζει από την αδιαφορία της κυβερνητικής πολιτικής για το οικοδόμημα της Παιδείας.

Στην Παιδεία η κυβέρνηση ,που πάσχει από το γνωστό μετεκλογικό αριστερό αλτσχάιμερ, το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει να επιδείξει είναι να ενεργοποιεί κόφτες. Κόφτη μισθών και συντάξεων  αντί αυξήσεων όπως υποσχέθηκαν, κόφτη διορισμών τουλάχιστον έως το 2019 αντί προσλήψεων 20.000 εκπαιδευτικών όπως δεσμεύονταν, κόφτη μεταθέσεων  αντί στήριξης οικογενειών, κόφτη ωρών μαθημάτων και οργανικών αντί στήριξης όλων των ειδικοτήτων, κόφτη τμημάτων και Τομέων των ΕΠΑΛ καθώς και οργανικών θέσεων αντί αναβάθμισης της Τ.Ε.,  κόφτη σχολικού Αθλητισμού με μαθητές να πληρώνουν τις μετακινήσεις τους, κόφτη, κόφτη, κόφτη…. Δυστυχώς όμως για αυτούς δεν θα κόψουν το μεράκι του Έλληνα καθηγητή για το λειτούργημά του. Δεν θα κόψουν την προσπάθειά του για ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο. Δεν θα κόψουν τέλος την ελπίδα του για άμεση απαλλαγή από την αριστερή λαίλαπα που τα τελευταία δυόμιση μαύρα χρόνια πλανάται πάνω από την πατρίδα μας και την οδηγεί στο απόλυτο άγνωστο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ: Η κυβέρνηση προκειμένου να εξαπατήσει τον κλάδο,  υιοθέτησε τη λεγόμενη προσωπική διαφορά η οποία αποτελεί πρόσκαιρη μισθολογική ρύθμιση και δεν είναι συντάξιμη. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες της περιόδου. Γι’ αυτό ως πρώτο βήμα για τη μισθολογική μας αναβάθμιση ζητούμε: άμεσο ξεπάγωμα του μισθού μας, ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη,

να αναγνωρίσει η κυβέρνηση το δικαίωμα των εργαζομένων στο Δημόσιο για χορήγηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας όπως ισχύει στον Ιδιωτικό Τομέα .

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ:   Η ΔΑΚΕ Δ.Ε πιστεύει σε μία αξιολόγηση απαλλαγμένη από μισθολογικές και άλλες κυρώσεις, η οποία θα έχει πρώτιστο στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού. Φυσικά Αξιολόγηση χωρίς Επιμόρφωση δεν νοείται, η οποία είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας προς όφελος των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Απαιτούμε Δημόσια Σχολή Επιμόρφωσης.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ:Η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ωρολογίου προγράμματος. Για να δικαιολογήσει τη στάση της παρουσίασε το ιδεολόγημα των «κουρασμένων» μαθητών. Επίσης, προχώρησε στην απαράδεκτη ντε φάκτο διάκριση των μαθημάτων σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα. Θέση της ΔΑΚΕ είναι ότι όλα τα μαθήματα είναι ίσης αξίας και επιβάλλεται να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ:Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει δύο σχολεία στη « συσκευασία» του ενός. Η πρώτη Λυκείου θα είναι το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Για τις δύο επόμενες τάξεις προβλέπεται μικρός κορμός μαθημάτων και μεγάλος αριθμός επιλεγόμενων.

Τα περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα δε θα μπορούν να διδαχθούν, γιατί δε θα συμπληρώνεται ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός μαθητών. Θα ανοίξει, λοιπόν, ξανά το ζήτημα της κινητικότητας των εκπαιδευτικών που πλεονάζουν, καθώς και το ζήτημα της συγχώνευσης σχολικών μονάδων.

 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση της «πρώτης  φοράς Αριστεράς» μιλά για 12χρονο ενιαίο σχολείο και για μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση! Το ίδιο και όλες οι άλλες αριστερές παρατάξεις της ΟΛΜΕ! ΜΟΝΟ η ΔΑΚΕ στηρίζει και ιδεολογικά και εκπαιδευτικά την Λυκειακή Τ.Ε..

Με την καθιέρωση των Τομέων στην Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ και των ειδικοτήτων στην Γ΄ τάξη πλεονάζουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι και αυτοί χωρίς αίτησή τους μετακινούνται στα ΔΙΕΚ. Η ΔΑΚΕ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της δημιουργίας τετάρτου έτους μαθητείας-πρακτικής άσκησης για όλες τις ειδικότητες και με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα των μαθητών. Χαιρετίζουμε στις θέσεις της παράταξής μας τις ΣΥΝΕΚ και τα στελέχη του ΥΠΠΕΘ που, ενώ τα προηγούμενα χρόνια απέρριπταν  το πρόγραμμα της «μαθητείας», πλέον το στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις.

ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ: Προκειμένου να υιοθετηθεί ένα πάγιο σύστημα επιλογής στελεχών, το οποίο θα βασίζεται στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία, η ΔΑΚΕ Δ.Ε έχει προτείνει τη δημιουργία μιας αποκεντρωμένης Σχολής Στελεχών της Εκπαίδευσης.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ: Απαιτούμε: να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμους διορισμούς, να νομοθετηθεί νέο σύστημα διορισμού μονίμων εκπαιδευτικών και πρόσληψης αναπληρωτών, που θα ενισχύει σημαντικά την εκπαιδευτική προϋπηρεσία.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ: Διεκδικούμε την επαναφορά της δυνατότητας συνταξιοδότησης στην ηλικία των 60 με 30 έτη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς και την κατάργηση του χρονικού περιορισμού για την υποβολή αίτησης παραίτησης προς συνταξιοδότηση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η απογοήτευση για τη σημερινή στάση της ΟΛΜΕ είναι διάχυτη. Πράγματι, για κάποιους στην ΟΛΜΕ μοιάζει να σταμάτησε ο χρόνος στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, τότε που ανέβηκε στην εξουσία η «πρώτη φορά αριστερά», έχοντας υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες. Η ΔΑΚΕ Δ.Ε. ν.Λάρισας με συνέπεια λόγων και έργων προσπαθεί να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τον πολύπαθο μάχιμο καθηγητή. Δηλώνουμε πάντα «παρών» στους αγώνες για τα συμφέροντα του καθηγητή και ΜΟΝΟ. Ορθώνουμε διαχρονικά το συνδικαλιστικό μας ανάστημα (που δυστυχώς για κάποιους είναι πολύ μεγάλο) σε όποιον αντιτίθεται στην ενότητα και τη συσπείρωση του κλάδου.  Αγωνιζόμαστε για τον κάθε συνάδελφο χωρίς κομματικές παρωπίδες. Διεκδικούμε μια Παιδεία με Αρχές, Αξίες και Ιδανικά.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε

Βαρσαμής Γεώργιος

Γεωργιτζίκη Γεωργία

Γιακοβής Δημήτριος

Γκαδρής Αθανάσιος

Γκαραγκούνη Αργυρώ

Γλιούμπα Ελένη

Γραβάνης Στέφανος

Δουκάκης Αντώνιος

Κασσίδα Ασπασία

Κατσιαβριάς Πέτρος

Καρκαλής Νικόλαος

Κοντσιώτης Κων/νος

Κουκούλης Γεώργιος

Κουλουράς Γεώργιος

Κωστόπουλος Κωνσταντίνος

Μακρυγιάννης Παντελής

Μαλάκος Σταμάτης

Μίζιος Αθανάσιος

Μπασαγιάννης Χρήστος

Μπατσίλα Δάφνη

Μπόλης Κωνσταντίνος

Μπούτος Νικόλαος

Νάνης Δημήτριος

Νταφούλης Γεώργιος

Παναγιώτου Νικόλαος

Παπαϊωάννου Δημήτριος

Σταθάκη Φωτεινή

Τζέκας Θωμάς

Τζηκούλης Δημήτριος

Τζιατζιάς Μιχαήλ

Φούντας Αθανάσιος

Previous ArticleNext Article