Ελλάδα

ΔΕΗ – Νυχτερινό ρεύμα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΔΕΗ Άλλες ώρες χρέωσης την “Μέρα” και άλλες τη “Νύχτα”. Δείτε πόσο ακριβώς μειώνεται η τιμή του νυχτερινού ρεύματος και ποιες ώρες ισχύει.
Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο Γ1Ν (με Χρονοχρέωση) απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες, με διαφορετικές ανάγκες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην ημέρα.

Είναι ένα τιμολόγιο της, όπου οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με διαφορετικές τιμές, την τιμή του Οικιακού Τιμολογίου Γ1 στις ώρες χρέωσης “Ημέρας” και με μειωμένη τιμή “Νύχτας” στις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Ποιες ώρες ισχύει το νυχτερινό ωράριο, ποια είναι η διαδικασία χορήγησης και πώς μπορώ να το αλλάξω από συνεχές σε τμηματικό και το αντίστροφο;

Τμηματικό ωράριο

Χειμερινή περίοδος: 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου

• 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών

• 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο

Θερινή περίοδος: 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου

· 23:00-07:00

Πώς μπορείτε να μάθετε το ωράριο του Οικιακού Νυχτερινού Τιμολογίου που ισχύει στο ακίνητό σας;

Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε το τμηματικό ή το συνεχές ωράριο, ελέγχοντας το μετρητή της παροχής σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να παρατηρήσετε εάν από τις ώρες 15:00 έως 17:00 (από 1η Νοεμβρίου έως την 30η Απριλίου) ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ (Μειωμένο τιμολόγιο) ή στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Κ (Κανονικό τιμολόγιο), οπότε θα διαπιστώσετε πιο ωράριο του μειωμένου τιμολογίου έχετε.

Διαδικασία χορήγησης

Στην περίπτωση που επιθυμείτε το Οικιακό Τιμολόγιο με Χρονοχρέωση, απαιτείται :

1. Να επισκεφτείτε το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί σας ένα λογαριασμό ρεύματος, την αστυνομική σας ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας, ώστε να:

· Υποβάλετε σχετική αίτηση.

· Καταβάλετε 34 €* (η τιμή αυτή ίσχυε έως το 2012) πλέον ΦΠΑ, που αποτελεί τη συμμετοχή σας στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

2. Να επισκεφτείτε οποιοδήποτε Κατάστημά μας, έχοντας μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας, ώστε να υπογράψετε νέα Σύμβαση Προμήθειας στο όνομά σας.

Εάν είστε νέος χρήστης (ενοικιαστής/ιδιοκτήτης) ακινήτου, πώς μπορείτε να μάθετε αν έχετε Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο και ποιο είναι το ωράριο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαπιστώσετε αν κάνετε χρήση του Οικιακού Τιμολογίου με Χρονοχρέωση.

Α Ελέγχοντας το λογαριασμό που λαμβάνετε:

Στην μπροστινή όψη του λογαριασμού πάνω δεξιά, αναφέρεται το είδος του τιμολογίου, δηλαδή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο.

Στην πίσω όψη του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ λογαριασμού εμφανίζεται αναλυτικά «η πάγια χρέωση νύχτας» και ακριβώς από κάτω η χρέωση των κιλοβατώρων (kWh) που έχουν καταναλωθεί τις ώρες του νυχτερινού.

Στην πίσω όψη του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ λογαριασμού (πάνω αριστερά) εμφανίζονται αναλυτικά οι ενδείξεις του μετρητή.

Β Ελέγχοντας το μετρητή της παροχής σας

Καταρχήν μπορείτε να δείτε εάν διαθέτετε μετρητή διπλής εγγραφής δηλαδή αν υπάρχουν δυο Κοντέρ στο μετρητή σας. Το ένα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ. Στη συνέχεια να παρατηρήσετε εάν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ.

Γ Ελέγχοντας τον πίνακα εγκατάστασης της οικίας

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι στον πίνακα εγκατάστασης της οικίας, η οποία συνδέεται με τον αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης. Αν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ανάβει το λαμπάκι, τότε κάνετε χρήση του νυχτερινού τιμολογίου.

Εάν είστε ενοικιαστής ενός ακινήτου, πως μπορείτε να κάνετε αίτηση για Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο;

Προκειμένου να καταθέσετε αίτηση χορήγησης του Οικιακού Νυχτερινού Τιμολογίου θα πρέπει να έχετε εγγράφως και τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Πώς μπορείτε να αλλάξετε το ωράριο από Συνεχές σε Τμηματικό;

Αν έχετε το Συνεχές ωράριο του Οικιακού Νυχτερινού Τιμολογίου μπορείτε αν θέλετε να το αλλάξετε σε Τμηματικό, αλλά δεν μπορείτε να επανέλθετε στο Συνεχές αν αλλάξετε γνώμη. Η δυνατότητα αυτή ισχύει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Για την αλλαγή αυτή απαιτείται :

Να υποβληθεί σχετική αίτηση αλλαγής ωραρίου για το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο (απαραίτητη η Αστυνομική Ταυτότητα και τα στοιχεία του ΑΦΜ) στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Πώς μπορείτε να αλλάξετε το ωράριο από Τμηματικό σε Συνεχές;

Δεν είναι δυνατή αυτή η αλλαγή διότι το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (23.00 έως 07.00) δεν χορηγείται πλέον.

Δείτε στο επίσημο site της ΔΕΗ παράδειγμα υπολογισμού αξίας ηλεκτρικού ρεύματος Οικιακού πελάτη με Tιμολόγιο Γ1Ν.
Πηγή: newsit.gr

Previous ArticleNext Article