Ελασσόνα

Δίνουμε το …αίμα μας στην Ελασσονα!

Εθελοντική αιμοδοσία από την Τράπεζα Αίματος «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΤΕΝΗΣ» αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου στην Ελασσόνα.
Κινητό συνεργείο αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας θα βρίσκεται από τις  9  το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα της Λαογραφικής Εταιρίας (Βουλγαροκτόνου 23 – ισόγειο οικίας Μάστορα) για την απαραίτητη αιμοληψία από παλαιούς και νέους εθελοντές αιμοδότες.
Στις προηγούμενες 11 εθελοντικές αιμοδοσίες συγκεντρώθηκαν πάνω από 700 φιάλες αίματος που έχουν διατεθεί η και είναι προς διάθεση προς όλους τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη.
Να σημειωθεί πως η αφίσα της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι ένα έργο της Carmen Peralto από την Ισπανία, με το οποίο συμμετείχε στη διεθνή έκθεση mail art «Human, colours, music» που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 2-10 Νοεμβρίου 2010 και είναι μια ευγενική προσφορά της Ελασσονίτισσας ζωγράφου Θωμαής Κόντου, που είχε την εικαστική επιμέλεια και την παραγωγή της έκθεσης και βέβαια της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας που είχε την κεντρική διοργάνωση.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία για την Τράπεζα Αίματος «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΤΕΝΗΣ» αρμόδιοι είναι οι Επισκέπτες Υγείας του Κέντρου Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας – υπεύθυνοι της Τράπεζας Αίματος κ. Νίκος Κυριζόπουλος(τηλ. 6948 – 466964) και κ. Καλλιόπη Φώλλα (τηλ. 6972 – 264493).
Ο αιμοδότης θα πρέπει να είναι ηλικίας 18-65 ετών, κλινικά υγιής, χωρίς πρόβλημα αναιμίας, χρόνιας αλλεργίας, πρόσφατο χειρουργείο, τατουάζ ή βελονισμό (το τελευταίο εξάμηνο), οδοντιατρική επέμβαση (το τελευταίο 20ήμερο), και να μην είναι άυπνος, νηστικός και ταλαιπωρημένος.
Αν πρόκειται για αιμοδότη που παίρνει φάρμακα για αρτηριακή υπέρταση (πίεση), χοληστερίνη-τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ κ.α. θα πρέπει να μην τα έχει πάρει για τουλάχιστον 24 ώρες.
Αν πρόκειται για γυναίκα, θα πρέπει να μην έχει πρόσφατη εγκυμοσύνη, τον τελευταίο χρόνο. Να μη βρίσκεται σε περίοδο θηλασμού και να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 3 ημέρες από το τέλος της εμμήνου ρύσεως.
Σε πρωινή αιμοληψία θα πρέπει να έχει φάει πρωινό και υγρά, να έχει κοιμηθεί 6-8 ώρες, το προηγούμενο βράδυ να μην έχει πιει αλκοόλ (επιτρέπεται έως 1 ποτό, 1 μπύρα ή 1 ποτήρι κρασί) και να μην έχει πάρει αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα τύπου Depon, Ponstan ή ασπιρίνη για 3 24ωρα.
– Πολλά υγρά (νερό, χυμούς) και καλό γεύμα την υπόλοιπη ημέρα.
– ΟΧΙ τσιγάρο και οδήγηση μεγάλης απόστασης για τουλάχιστον 1-2 ώρες μετά την αιμοδοσία.
– ΟΧΙ αλκοόλ για τουλάχιστον 6 ώρες μετά την αιμοδοσία.
– ΟΧΙ γυμναστήριο, βαριές δουλειές, ορθοστασία, ηλιοθεραπεία καθόλη την ημέρα.

Previous ArticleNext Article