Ελασσόνα

Δήλωση του Νίκου Ευαγγέλου για το “Μακεδονικό”

Κανείς δεν μπορεί να ξεπουλήσει την ιστορία της χώρας μας. Κανείς δεν μπορεί να αψηφά τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας. Η Μακεδονία μας είναι αδιαπραγμάτευτη!

Η κυβέρνηση, χωρίς να θέλω να εξετάσω τους λόγους, ανοίγει τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, προσπαθώντας να κλείσει ένα θέμα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Αυτό που χρειάζεται είναι αρραγές εθνικό μέτωπο και εθνική συνεννόηση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται ενδιαμέσως πολιτικών παιχνιδιών, που την ξεπερνάνε. Με ορθή σκέψη, πατριωτικό σθένος και γνώμονα το εθνικό συμφέρον, κάθε εθνική διαπραγμάτευση θα πρέπει να εξασφαλίζει το μέλλον της χώρας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα.

Ο ελληνικός λαός διατρανώνει αυτές τις μέρες την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. Κάποιοι, εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα, βιάστηκαν να βαφτίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που βγαίνουν στις πλατείες, ως «ακροδεξιούς» ή ως «εθνικιστές». Κάνουν το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορούν. Μπορεί, ενδεχομένως, ανάμεσα σε αυτούς που συμμετέχουν στα εθνικά συλλαλητήρια, να υπάρχουν και τέτοιοι. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να προσφέρει «ζεστό φαγητό» στο πιάτο των πατριδοκάπηλων. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών είναι άνθρωποι με υψηλό το αίσθημα του πατριωτισμού. Αυτό ακριβώς που οφείλει να χαρακτηρίζει και κάθε ελληνική κυβέρνηση.

Τα Σκόπια οφείλουν εμπράκτως να αποδείξουν πως δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα. Οφείλουν λοιπόν να τροποποιήσουν το Σύνταγμα τους και να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα θέσουν τις βάσεις για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Στη χώρα αυτή ζουν και δραστηριοποιουνται δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες κινούν την οικονομία της, συμβάλλοντας στην αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου. Επιπλέον, οφείλουν να αντιληφθούν πως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν μπορεί να γίνει, γι’ αυτούς, ποτέ πραγματικότητα.

Ας σταματήσουν λοιπόν να σφετερίζονται την ελληνική ιστορία. Η Μακεδονία είναι ελληνική, γη των προγόνων μας, ποτισμένη από αίμα Ελλήνων ηρώων. Κανείς δεν δικαιούται να προσβάλει τη θυσία όλων αυτών των πατριωτών.

Previous ArticleNext Article