Ελασσόνα

Γ. Κατσιαντώνης: Πετάτε στον “κάλαθο των αχρήστων” τους επίδοξους Νέους Αγρότες… και μαζί τους και τα κρατικά πτυχία ως μη αναγνωρισμένα!!!

“Ωθείτε τους νέους να σπουδάσουν σε κρατικές σχολές ….και τελικά δεν αναγνωρίζετε τα πτυχία τους απαξιώνοντας έτσι το εκπαιδευτικό καθεστώς και τους ίδιους τους κόπους νέων ανθρώπων που αγωνίζονται για κάτι καλύτερο στη ζωή τους”. Με αυτές τις επισημάνσεις για τη “σφαγή” που έγινε Πανελλαδικά, στα αποτελέσματα για την ένταξη ωφελούμενων στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με ποια λογική(;) αποκλείστηκαν η έμειναν ως επιλαχόντες από τη συγκεκριμένη Δράση, νέοι που πληρούσαν τα κριτήρια…. με σπουδές σε Δημόσιες Σχολές όπως η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, που τελικά το Υπουργείο αποφάσισε παρότι ‘όπως επισημαίνεται στα… χαρτιά είναι αναγνωρισμένες από το κράτος….. να μην την… αναγνωρίσει στα μόρια που έπρεπε να προστεθούν στα “συν” για την ένταξη τους στο Πρόγραμμα.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης θυμίζει μάλιστα στο Βαγγέλη Αποστόλου τις πρόσφατες δεσμεύσεις του όπου έλεγε  ότι ” θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε περιφέρεια να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ένταξης νέων γεωργών και να προβεί ενδεχομένως σε νέα πρόσκληση, στη βάση των διατιθέμενων πιστώσεων που τους έχουν εκχωρηθεί, συμβάλλοντας έτσι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου στη βελτίωση της λεγόμενης «ηλικιακής σύνθεσης του πρωτογενούς τομέα» και βεβαίως, κατ’ επέκταση, της ανταγωνιστικότητάς του»….

Και όλα αυτά την ώρα που μόνο στο Νομό Λάρισας όπως επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας οι επιλαχόντες, οι οποίοι υπερέβαλλαν σε έξοδα για τη σύνταξη φακέλου που υπέβαλλαν για την ένταξη τους στο πρόγραμμα( σπορά, δήλωση ΟΣΔΕ, έξοδα για γεωπόνο-επιχειρηματικό σύμβουλο) ξεπερνούν τους 480 σε αριθμό !Η κατάσταση λέει ο Γιώργος Κατσιαντώνης στον Υπουργό είναι άκρως απελπιστική για τους αγρότες γι’ αυτό και ζητά να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την εξεύρεση κονδυλίων που θα επιτρέψουν την ένταξη τους στο πρόγραμμα, την μοριοδότηση τους όπως δικαιούνται για τις κρατικές σπουδές τους , αλλά και τη δημιουργία δράσεων για ανακούφιση των αγροτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής.
kats2

kats3
Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Θέμα: Οικονομικό πατατράκ για τους νέους αγρότες ο αποκλεισμός από το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών (Μέτρο 6.1).

Αθήνα, 14-7-2017.

Με μελανά γράμματα γράφεται ο επίλογος των αποτελεσμάτων που δημοσιεύθηκαν σε σχέση με τους εντασσόμενους Νέους Αγρότες στο Μέτρο 6.1, το γνωστό σε όλους μας Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους τέσσερεις αγρότες που υπέβαλλαν αίτηση για ένταξη μένει εκτός ως επιλαχών ή απορρίπτεται από τη Δράση. Δηλαδή, σε ποσοστό %, το 25,9% δεν εντάσσεται!!! Ακόμη όμως και αυτοί που φέρονται να εντάσσονται, δεν είναι σίγουρο ότι τελικά θα ωφεληθούν, αφού αρκετοί από αυτούς φέρονται ως εν δυνάμει δικαιούχοι καθώς απαιτείται να προσκομίσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά για την οριστικοποίηση της ένταξής τους στη Δράση. Μόνον για το Νομό Λάρισας, οι επιλαχόντες φτάνουν τους 482, αριθμό στον οποίο συνετέλεσε άμεσα το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν μοριοδότησε την επαγγελματική κατάρτιση υποψηφίων που είναι απόφοιτοι Γεωργικών Σχολών όπως η  Αβερώφειος Γεωργική Σχολή της Λάρισας, εξωθώντας σε απαξίωση του κόπου και των θυσιών όσων αγωνίστηκαν για μια καλύτερη αντιμετώπιση.

Μόνον προβληματισμό, λοιπόν, δημιουργούν τα παραπάνω στοιχεία, αφού αφενός μεν οι επιλαχόντες καλούνται να διαχειριστούν την υπομονή τους για όσο διάστημα (άγνωστο πόσο…) θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι να (αν και εφόσον) βρεθούν και συμπληρωθούν πρόσθετα κονδύλια στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αφετέρου δε έχουν τον «πονοκέφαλο» να αντιμετωπίσουν τα ήδη αυξημένα έξοδα στα οποία έχουν υποβληθεί για την έναρξη της αγροτικής τους δραστηριότητας, αφού η αξιολόγηση, αδικαιολόγητα, καθυστέρησε και  αναγκάστηκαν να χρηματοδοτήσουν τη σπορά, να προβούν σε υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ και, φυσικά, να πληρώσουν και τον Γεωπόνο- Επιχειρηματικό Σύμβουλο για τη σύνταξη του φακέλου που υπέβαλλαν για ένταξη στο Πρόγραμμα.

Όλα αυτά, έρχονται στο φως την ώρα που η Χώρα μας προσπαθεί εναγωνίως να βρει διέξοδο από την κρίση και να επιχειρήσει να αναπτυχθεί με πρακτικές ενάντια στην ανεργία, την παρωχημένη τεχνογνωσία και την γήρανση του αγροτικού πληθυσμού…

Αναρωτείται, εύλογα, λοιπόν, κάποιος, πώς θα προχωρήσουμε ως Έλληνες με τέτοια απογοητευτικά δεδομένα, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα έτη, όπου στον τομέα της αγροτικής πολιτικής το μοναδικό ζητούμενο είναι η στήριξη του γεωργικού τομέα, μέσω του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,  της αγροτικής ανάπτυξης και της χρηματοδότησης αγροτικών επενδύσεων με στόχο την εν γένει ενίσχυση της αποδοτικής γεωργίας με θετικά κίνητρα?

Είναι προφανές ότι έτσι οδεύουμε, λόγω των λανθασμένων χειρισμών και της άνισης κατανομής κονδυλίων  σε αρνητική ποσόστωση εντασσόμενων – ωφελούμενων, δηλαδή χάνουμε με λίγα λόγια το «τραίνο» της αγροτικής ανάπτυξης… Χαρακτηριστικό, μάλιστα, των λανθασμένων χειρισμών της Πολιτικής Ηγεσίας είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, (μόνον για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παράδειγμα), αλλά ακουμπά πολλές Περιφέρειες της Χώρας. Και όλα αυτά, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες, ερχόταν διά στόματος του κ. Υπουργού (Αποστόλου) η διαβεβαίωση ότι «θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε περιφέρεια να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ένταξης νέων γεωργών και να προβεί ενδεχομένως σε νέα πρόσκληση, στη βάση των διατιθέμενων πιστώσεων που τους έχουν εκχωρηθεί, συμβάλλοντας έτσι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου στη βελτίωση της λεγόμενης «ηλικιακής σύνθεσης του πρωτογενούς τομέα» και βεβαίως, κατ’ επέκταση, της ανταγωνιστικότητάς του»….

Λαμβανομένου υπόψη:

·         ότι τα χρονικά περιθώρια (αλλά και η υπομονή του αγροτικού κόσμου της Χώρας) είναι ιδιαιτέρως εξαντλητικά,

·         ότι  όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η προσπάθεια για περαιτέρω εξειδίκευση και επιστημονική κατάρτιση του αγροτικού μας πληθυσμού, αντί να επιβραβεύεται από την Πολιτεία, απορρίπτεται στον κάλαθο των αχρήστων, λόγω της μη μοριοδότησης των αποφοιτησάντων από τις Γεωργικές Σχολές, όπως, ιδίως, η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή της Λάρισας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.       Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε, συνδυαστικά με την εξεύρεση κονδυλίων, να διασφαλίσετε ότι θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα και οι επιλαχόντες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης?

2.       Προτίθεστε να αναγνωρίσετε και μοριοδοτήσετε τους αποφοίτους Γεωργικών Σχολών, ώστε να ενισχύσετε τη δυναμικότητα των ωφελούμενων αλλά και του τελικού παραγόμενου αποτελέσματος?

3.       Προτίθεστε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γεωργικής Πολιτικής, να σχεδιάσετε – ενεργοποιήσετε– προκηρύξετε νέες δράσεις και νέα προγράμματα για τον αγροτικό κόσμο της Χώρας, ώστε να αντισταθμίσετε τα αρνητικά αποτελέσματα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα,  λόγω της κρίσης που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη Χώρα?

Previous ArticleNext Article