Ελασσόνα

Γιώργος Κατσιαντώνης σε Αποστόλου: “Ξεπουλάτε… άνευ όρων τα Ελληνικά παραδοσιακά ποτά σε τρίτες χώρες…”

Τη ανεξέλεγκτη διακίνηση των Ελληνικών παραδοσιακών ποτών (τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά, κίτρο κλπ) σε τρίτες χώρες , όπου θα εξάγονται με τη μορφή “χύμα” προϊόντων και θα εμφιαλώνονται εκεί… χωρίς να υπάρχουν κόκκινες γραμμές καταγγέλλει ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

“Η Πολιτική ηγεσία ετοιμάζεται να παραδώσει…. “άνευ όρων” τα μοναδικά ελληνικά αποστάγματα που αντιστοιχούν στο 70% της παραγωγής αλκοολούχων ποτών της χώρας” επισημαίνει ο Γιώργος Κατσιαντώνης στον Υπουργό, αφού σύμφωνα με τον υπό κατάρτιση νέο Κοινοτικό Κανονισμό, θα δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξάγει χύμα τα Ελληνικά Παραδοσιακά ποτά που εδώ και χρόνια είναι κατοχυρωμένα με γεωγραφική ένδειξή, γεγονός που θα σημάνει λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις και “σφοδρή” ανάπτυξη της ανεργίας.

Ο Βουλευτής Λάρισας θέλοντας να προλάβει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις που θα… πλήξουν οικονομικά τη χώρας μας ζητά από τον Βαγγέλη Αποστόλου να προστατεύσει και να διασφαλίσει τα Ελληνικά αποστάγματα, από την ανεξέλεγκτη διακίνηση τους και κατ’ επέκταση από τη νοθεία και το υψηλό φορολογικό καθεστώς.

Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Θέμα: Τσιπ(ου)ρομπερδέματα ενόψει, εξαιτίας των αδέξιων χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας- θα εμφιαλώνεται, μαζί με πολλά παραδοσιακά Ελληνικά ποτά, στο εξωτερικό;

Καύσωνας αρνητικών εξελίξεων από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα της εμφιάλωσης Ελληνικών παραδοσιακών ποτών σε τρίτες Χώρες αναμένεται να σημάνει η επερχόμενη «άνευ όρων» παράδοση της Πολιτικής ηγεσίας στην υιοθέτηση, χωρίς κόκκινες γραμμές, της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον υπό κατάρτιση νέο Κοινοτικό Κανονισμό, θα δίνεται η δυνατότητα τα πλείστα, εδώ και χρόνια κατοχυρωμένα με γεωγραφική ένδειξη, παραδοσιακά Ελληνικά ποτά, όπως το τσίπουρο, το ούζο, η τσικουδιά, το κίτρο, κλπ, να εξάγονται χύμα και να εμφιαλώνονται σε τρίτες Χώρες όπως παράδειγμα η Αλβανία, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, κλπ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα περίφημα και μοναδικά Ελληνικά αποστάγματα, τα οποία σημειωτέον αντιστοιχούν στο 70% της Ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών. Ενδεικτικά και μόνον να αναλογιστεί η Πολιτική ηγεσία τις συνέπειες από την τυχόν εις ολόκληρον υιοθέτηση, χωρίς κόκκινες γραμμές από πλευράς μας, Κοινοτικής Οδηγίας, θα καταλάβει αμέσως ότι θα σημάνει αφενός αφανισμός των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων και αφετέρου απώλεια άνω του 70% των θέσεων εργασίας. Μάλιστα, τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), στα οποία αναφέρεται ότι το κομμάτι της εμφιάλωσης κατέχει το 80% των θέσεων εργασίας σε ένα μέσο αποστακτήριο, επιβεβαιώνουν την έντονη ανησυχία της ελληνικής ποτοποιίας.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, και λαμβανομένων υπόψη ότι:
·         η συνολική προστιθέμενη αξία του κλάδου ξεπερνά το 1 δισ. Ευρώ,
·         θα αυξηθεί και ο κίνδυνος νοθείας ή πλαστογράφησης ποσοτήτων ούζου από άλλα ανισούχα, καθώς η διακίνηση θα γίνεται σε βυτία, όπως το οινόπνευμα, ενώ δεν είναι απίθανο κατά τη μεταφορά να αλλοιωθεί και να υποβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος,
·         θα επέλθει μετά βεβαιότητας απώλεια εσόδων της τάξης των 300 εκατ. Ευρώ,
·         ο κλάδος θα υποστεί ανεπανόρθωτο οικονομικό πλήγμα, λόγω του υφισταμένου υψηλού φοροδοτικού καθεστώτος αλλά και του λαθρεμπορίου,  γεγονός που θα σημάνει εν τέλει μη αναστρέψιμες συνέπειες για τα προσδοκώμενα κρατικά έσοδα,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Σε ποιες θεσμικές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να προστατεύσετε τα Ελληνικά παραδοσιακά αλκοολούχα προϊόντα από την ανεξέλεγκτη διακίνησή τους?
2.      Πώς θα διασφαλίσετε για τους τελικούς αποδέκτες – καταναλωτές τον έλεγχο των διακινούμενων προϊόντων, ώστε να μην υπάρξει νοθεία και αλλοίωσή τους κατά τη μεταφορά, γεγονός που προφανώς θα θίξει τη δημόσια υγεία?
3.       Έχετε συγκεκριμένο πλάνο ώστε να διασφαλιστεί η, σε κάθε περίπτωση, εμφιάλωση των εν λόγω προϊόντων εντός των ορίων της περιοχής, στην οποία παράγεται έκαστο?

Previous ArticleNext Article