Ελασσόνα

Νέες προοπτικές για το τσάι Ολύμπου – Εξάγεται ως καλλυντικό σε δεκάδες χώρες

Μια ιδέα που γεννήθηκε από το μηδέν για την περιοχή μας  έγινε τελικό προϊόν και εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το τσάι Ολύμπου που δίνει νέες προοπτικές για όσους ασχολούνται με την καλλιέργεια του.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρώην αντιπεριφρειάρχης  Θεσσαλίας Θανάσης  Παιδής μας εξηγεί πως ξεκίνησε ιδέα της καλλιέργειας και της αξιοποίησης του.
«Πέρασαν χρόνια από την πρόταση που είχα κάνει  στον Γιώργο Κορρέ να βγάλει καλλυντικά με Τσάι Ολύμπου. Το Τσάι Ολύμπου χρησιμοποιούσε η θεά Αφροδίτη και ήταν τόσο όμορφη του είπα χαρακτηριστικά».
Ακολούθησαν ημερίδες, δημοσιεύσεις, συναντήσεις και σήμερα το Τσάι Ολύμπου που καλλιεργείται στην περιοχή μας εξάγεται σε δεκάδες χώρες ως καλλυντικό.
Είναι σημαντικό να συσταθεί ομάδα Παραγωγών και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες Πιστοποίησης ως προϊών «Γεωγραφικής Ένδειξης», δήλωσε ο Θανάσης Παιδής .
Ο Όλυμπος χαρακτηρίζεται κι από την εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητά του – φιλοξενεί 1.700 είδη φυτών, κάποια από τα οποία είναι σπάνια ή τοπικά ενδημικά, είδη, που δεν μπορούν να εντοπιστούν σε κανένα άλλο σημείο του κόσμου(!).
Εκεί, στους πρόποδες του λοιπόν φύεται περίτεχνα και αυθάδικα το δημοφιλέστερο από τα ελληνικά και πιο ιστορικά βότανα. Ένα τσάι του γένους Σιδερίτης, που οφείλει το όνομά του στην πεποίθηση ότι θεραπεύει πληγές από σίδερο και σπαθί. Πρόκειται για το μαγικό φυλαχτό των μονομάχων στην αρχαιότητα, που το χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να αποφεύγουν σοβαρά τραύματα.
Σήμερα, οι εκτάσεις καλλιέργειας με τσάι του Ολύμπου στους πρόποδες αποτελούν συνέχεια του βουνού, αναπόσπαστο κομμάτι του ορεινού όγκου και της μαγευτικής τοποθεσίας. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, στο πλαίσιο του δικτύου ηθικών συνεργασιών της αγαπημένης εταιρείας Korres, το Τσάι του Ολύμπου που αξιοποιείται στη νέα ομώνυμη σειρά καθαρισμού προσώπου, καλλιεργεί αποκλειστικά με βιολογικές μεθόδους η οικογένεια Χαλκιά στο χωριό Καρυά Ολύμπου.

ert.gr (Ευάγγελος Μητρούσιας)

Previous ArticleNext Article