Ελασσόνα

Κατσιαντώνης προς Υπουργό Υγείας: «Πάσχει βαρέως» το Νοσοκομειακό Σύστημα Υγείας

Την αδυναμία της εφαρμογής του νόμου, που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και των συναδέλφων τους μελών ΔΕΠ, επισημαίνει με επιχειρήματα στην ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής  Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

«Οι γιατροί δεν είναι ρομπότ για να δουλεύουν όλη μέρα, δεν αντιμετωπίζεται έτσι η τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά ούτε εξασφαλίζεται η υγεία των ασθενών, με γιατρούς… ετοιμότητας που θα βρίσκονται εκτός νοσοκομείου… αλλά θα πρέπει να ανταποκρίνονται μετά από τηλεφωνική κλήση» τονίζει ο Γιώργος Κατσιαντώνης στον Ανδρέα Ξανθό στον οποίο «θυμίζει» ότι η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης και δεν προσμετρείται στον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Η βεβαίωση της δύσκολης αυτής κατάστασης, αναφέρει ο Βουλευτής Λάρισας, από τη Γενική συνέλευση Ιατρών Ε.Σ.Υ και μελών Δ.Ε.Π πριν από λίγες μέρες  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας καθιστά κατεπείγουσα τη διευθέτηση του ζητήματος με την υπογραφή της εθνικής κλαδικής σύμβασης ώστε να διασφαλιστεί  η  ορθή πρακτική άσκηση του λειτουργήματος των γιατρών και οι ανθρώπινες σχέσεις εργασίας.

Ο Βουλευτής Λάρισας ζητά επίσης από τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκινήσει τις διαδικασίες για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και τον επανασχεδιασμό της διαδικασίας εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών, ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε καθεστώς «ετοιμότητας», εκτός ωραρίου νόμιμης εργασίας

 Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Έντονη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες σε ό, τι αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και των γιατρών μελών ΔΕΠ, μετά την ψήφιση του Νόμου 4498/2017.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι αφενός μεν ο συγκεκριμένος νόμος δεν λαμβάνει υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων γιατρών, αφετέρου, δε, δεν αντιμετωπίζεται σε καμία περίπτωση η τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού, πράγμα που μετά βεβαιότητας θα οδηγήσει σε φαινόμενα κάλυψης εφημεριών με γιατρούς «ετοιμότητας», δηλαδή που βρίσκονται εκτός χώρου νοσοκομείου και ανταποκρίνονται μετά από τηλεφωνική κλήση. Σημειωτέον, ότι η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης και δεν προσμετρείται στον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας Όλη αυτή η κατάσταση, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τόσο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, αφού εκ των πραγμάτων θα κινδυνεύει η υγεία τους λόγω της έλλειψης προσωπικού, όσο και για το ιατρικό εν γένει προσωπικό, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα αναγκάζεται να πραγματοποιεί εφημερίες με απλήρωτες ώρες εργασίας, αφού, λόγω των ελλείψεων, θα αναγκάζεται να εργάζεται αμισθί για επιπλέον ώρες (ή και μέρες), με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική υγεία των επαγγελματιών.

Όλα τα παραπάνω, βεβαιώνουν και τα συλλογικά όργανα των γιατρών, με πλέον πρόσφατη τη Γενική συνέλευση Ιατρών Ε.Σ.Υ και μελών Δ.Ε.Π που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τέταρτη 28/11/2017 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία ανέδειξε το μείζον του προβλήματος σε όλο του το φάσμα. Μάλιστα, όπως τονίζουν, φαίνεται πως υπάρχει πλήρης άγνοια και αδυναμία ενημέρωσής τους από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ εκφράζονται και αμφιβολίες για το εάν είναι δυνατή η εφαρμογή και υλοποίηση όσων προβλέπει ο σχετικός ως άνω αναφερόμενος Νόμος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα και αποτελεσματικά σε διευθέτηση του ζητήματος που αφορά στο χρόνο εργασίας του ιατρικού προσωπικού, μέσω της υπογραφής εθνικής κλαδικής σύμβασης με τον ιατρικό κλάδο, ώστε να διασφαλιστούν εκατέρωθεν η ορθή πρακτική άσκηση του λειτουργήματος των γιατρών και, εν τέλει, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας?
  2. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να λυθεί το πρόβλημα υποστελέχωσης των δομών υγείας (νοσοκομείων, ΠΦΥ, κλπ)?
  3. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε επανασχεδιασμό της διαδικασίας εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών, ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε καθεστώς «ετοιμότητας», εκτός ωραρίου νόμιμης εργασίας?

 

Previous ArticleNext Article