Λάρισα

Κέλλας:«Αδειανό πουκάμισο οι υποσχέσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία»

Το θέμα του αποκλεισμού φυτικής παραγωγής και νέων καλλιεργειών, αλλά και τις μεγάλες ανισότητες στους Κτηνοτρόφους και στις Περιφέρειες, που έρχονται μέσα από τη νέα προκήρυξης του Υπ.ΑΑΤ για τις Βιολογικές Καλλιέργειες, φέρνει στη Βουλή, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας ερώτηση της Τομεάρχη Αγροτικών της ΝΔ, κ. Φωτεινής Αραμπατζή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν την “μεγάλη απογοήτευση που προκάλεσε σε χιλιάδες βιοκαλλιεργητές αγρότες η νέα αναμενόμενη για έναν περίπου χρόνο προκήρυξη του σχετικού Μέτρου 11 στο ΠΑΑ 2014 – 2020, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, καθώς αποκλείει αδικαιολόγητα το σύνολο των δικαιούχων της φυτικής παραγωγής και τις νέες καλλιέργειες ενώ δεν λύνει κανένα πρόβλημα στις ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών σ’ ό,τι αφορά τη Βιολογική Κτηνοτροφία”.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν ευθύνες στην ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ “για «το φιάσκο» της 1ης προκήρυξης του Μέτρου, τις 3 διαδοχικές παρατάσεις και την περικοπή του από τα 443 στα 223 εκατ. ευρώ, που «πέταξε» τελικά  απ’ έξω όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους και όλους τους δικαιούχους φυτικής, πλην των περιοχών Natura”.

Οι ερωτώντες βουλευτές, χαρακτηρίζουν τις υποσχέσεις του Υπουργείου για τη Βιολογική Κτηνοτροφία ως “πουκάμισο αδειανό”, καθώς όπως αναφέρουν:

«Οι υποσχέσεις για αύξηση της επιδότησης, ώστε να μην φθάνει στην οροφή της μιας ζωικής μονάδας (211 ευρώ για τα αιγοπρόβατα, 267 ευρώ  για τα Βοοειδή κρεατοπαραγωγικής και 333 για τα Βοοειδή γαλακτοπαραγωγικής) αλλά στην οροφή των 450 ευρώ για αιγοπρόβατα και βοοειδή, αποδείχθηκαν “πουκάμισο αδειανό”».

Οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ακόμη ότι “παραμένουν οι ανισότητες ενίσχυσης στο Πρόγραμμα μεταξύ Περιφερειών, ανάλογα με τους κατανεμηθέντες βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα, Περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία να παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα ανά ζωική μονάδα σε σχέση με άλλες Περιφέρειες λόγω της ανορθολογικής Περιφερειοποίησης, η οποία οφείλεται στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου να προχωρήσει επιτέλους στην έκδοση των οριστικών σχεδίων βόσκησης”.

Ενώ, τέλος, επισημαίνουν πως “εκτός από την ανισοκατανομή των βοσκοτόπων, η νέα Προκήρυξη δημιουργεί και ανισοκατανομή μεταξύ Κτηνοτρόφων διαφορετικών εκμεταλλεύσεων, αφού δίνεται αύξηση – με μικρότερο συντελεστή βέβαια του 1,29 – από τα 180 ευρώ στα 211 ευρώ για τους Αιγοπροβατοτρόφους, με την αντίστοιχη αύξηση στους αγελαδοτρόφους ελευθέρας βοσκής από 166 ευρώ, να φτάνει πλέον στα 267 ευρώ”

Previous ArticleNext Article