Ελασσόνα

Γιώργος Κατσιαντώνης για μη λειτουργία κλιματιστικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Συνθήκες «Άουσβιτς» για ασθενείς και εργαζόμενους-«Ψήνονται» στον… καύσωνα

Την επικινδυνότητα που επιφυλάσσουν για ασθενείς και εργαζόμενους, οι απαράδεκτες συνθήκες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με τον κλιματισμό να βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και μία εβδομάδα επισημαίνει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

«Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές , και εσείς… κωφεύετε παρότι γνωρίζατε εδώ και μέρες το επείγουσας σήμανσης, έγγραφο της Διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, η οποία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη ετοιμότητας των Νοσοκομείων της αρμοδιότητάς της ενόψει της επέλασης του καύσωνα, μεταξύ των οποίων και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας» τονίζει στον Υπουργό Υγείας ο Γιώργος Κατσιαντώνης που ζητά την άμεση παρέμβαση του με διαδικασίες εξπρές για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου, προκειμένου όπως τονίζει «να μη θρηνήσουμε θύματα , όπως συνέβη χθες σε άλλο δημόσιο κτίριο της Αθήνας (Δικαστήρια).

Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Απαράδεκτες και άνευ προηγουμένου συνθήκες λειτουργίας για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο, εν μέσω θέρους και ιδίως περιόδου αιχμής (λόγω τουρισμού, αυξημένων αναγκών της περιοχής του Νομού Λάρισας ένεκα καλοκαιριού και δη  ακραίων καιρικών συνθηκών λόγω καύσωνα, κλπ) λειτουργεί χωρίς τα στοιχειώδη ως προς το θέμα του κλιματισμού. Ασθενείς, Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και επισκέπτες καλούνται να «παίξουν το ρόλο των ψητών στα κάρβουνα του καύσωνα», αφού οι μονάδες ψύξης εδώ και μία και πλέον εβδομάδα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ή, στην καλύτερη περίπτωση, υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα ανθρώπινες ζωές.

Ήδη, σε έτερο δημόσιο κτίριο της Αθήνας (Δικαστήρια), εχθές, θρηνήσαμε θύμα λόγω του καύσωνα, ενώ παρά τις από ημερών γνωστές ανάγκες για συντήρηση και διόρθωση των σφαλμάτων του συστήματος κλιματισμού, ως και της, από ημερών, προειδοποίησης της Διοίκησης της 5ης ΥΠΕ (με  έγγραφο κατεπείγουσας σήμανσης έκρουσε την ανάγκη ετοιμότητας όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα), εν τούτοις ουδείς τελικά μερίμνησε ώστε να διασφαλιστούν τα αυτονόητα. Με λίγα λόγια, όλοι οι αρμόδιοι, ενώ γνώριζαν τη βλάβη, εν τούτοις δεν έπραξαν με τη δέουσα επιμέλεια, ως όφειλαν, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές…

Αποτέλεσμα όλης αυτής της τραγικής κατάστασης, τελικώς, είναι να από τη μια να βρίσκονται όλοι στα πρόθυρα λιποθυμικών επεισοδίων στην καλύτερη περίπτωση, ενώ οι εντάσεις οδηγούν στην αδυναμία παροχής υπηρεσιών υγείας από πλευράς προσωπικού και στις έντονες αντιδράσεις των πολιτών, και από την άλλη να διασύρεται για άλλη μια φορά η εικόνα της πόλης της Λάρισας και βέβαια της ανυπαρξίας παροχών στη δημόσια υγεία. Όσο για τις συνέπειες, αυτές, δυστυχώς, είναι πολλαπλάσια αρνητικές, αφού θίγουν την εν γένει εικόνα της πόλης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται (για την εμπιστοσύνη των πολιτών της, τον τουρισμό, την ανάπτυξη, κλπ).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο δεν ελήφθη υπόψη το, επείγουσας σήμανσης, έγγραφο της Διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, η οποία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη ετοιμότητας των Νοσοκομείων της αρμοδιότητάς της, μεταξύ των οποίων και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ώστε τελικώς να είναι από κάθε άποψη θωρακισμένο το εν λόγω Νοσοκομείο ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία του?
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε, αφενός να διορθωθεί με κάθε δυνατό τρόπο το πρόβλημα και αφετέρου να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει ανάλογο φαινόμενο τόσο στο εγγύς όσο και στο απώτερο μέλλον, με τρόπο τέτοιο που θα διασφαλίζει πλήρως τις εκ των ουκ άνευ ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στο εν λόγω Νοσηλευτικό Ίδρυμα, αλλά και στα έτερα δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα της περιοχής?
Previous ArticleNext Article